Wykonanie
Ciasteczka z
czekoladą i
likierem amarula do popołudniowej
kawy. Łatwy przepis na
ciastka to przepis wręcz pożądany! Kiedy nie chce mi się iść do sklepu, a ochota na słodkie
ciasteczka przekracza dobre obyczaje ten przepis zawsze się sprawdza . Zastałam jedno
jajko z lodówce, więc przepis zmniejszyłam o połowę ale i tak upiekłam 20 pysznych
ciasteczek pachnących
wanilią i
likierem. Dostałam w prezencie amarula
likier i stwierdziłam, że doprawię nim masę na
ciastka. Miałam nosa, bo
ciasteczka smakują wybornie z lekko wyczuwalną nutą
likieru. Dodatkowo proponuję kieliszek
likieru dla dorosłych.
Ciasteczka z
czekoladą i
likierem amarulaSkładniki:20
ciasteczek180 g
pszennej mąki100 g
masła180 g
trzcinowego cukru40 g
owsianych płatków, u mnie błyskawiczne½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu80 g
gorzkiej czekolady½ łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko2 łyżki
likieru amarulaszczypta
soli
Wymieszaj
mąkę z
cukrem,
owsianymi płatkami,
wanilią i proszkiem. Dodaj pokrojone zimne
masło i połącz palcami, aż zrobią się grudki. Dodaj teraz
czekoladę,
likier i
jajko, połącz. Podziel ciasto na kuleczki o wadze około 30 gram. Układaj kulki ciasta na dużej blasze wyłożonej pergaminem w odstępach i lekko spłaszcz. Piecz
ciasteczka w nagrzanym na 175ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut. Wyjmij upieczone
ciasteczka z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisy
Marchewkowe ciasteczka z kremem
Kokosowe makaroniki z
rumemMigdałowe ciasteczka z
kurkumąCiasteczka owsiane z
kardamonem