ßßß
Ciasteczka z czekoladą i likierem amarulaSkładniki:20 ciasteczek180 g pszennej mąki100 g masła180 g trzcinowego cukru40 g owsianych płatków, u mnie błyskawiczne½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu80 g gorzkiej czekolady½ łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko2 łyżki likieru amarulaszczypta soli
Wymieszaj mąkę z cukrem, owsianymi płatkami, wanilią i proszkiem. Dodaj pokrojone zimne masło i połącz palcami, aż zrobią się grudki. Dodaj teraz czekoladę, likier i jajko, połącz. Podziel ciasto na kuleczki o wadze około 30 gram. Układaj kulki ciasta na dużej blasze wyłożonej pergaminem w odstępach i lekko spłaszcz. Piecz ciasteczka w nagrzanym na 175ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut. Wyjmij upieczone ciasteczka z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisyMarchewkowe ciasteczka z krememKokosowe makaroniki z rumemMigdałowe ciasteczka z kurkumąCiasteczka owsiane z kardamonem