Wykonanie
Bucatini z ragu z
mielonego mięsa i
pieczarkamiBucatini to włoski
makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube
makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do
makaronu proponuję
mięsny z
pomidorami. Ragu z
mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do
makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem
ziół z dodatkiem
czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić.

Bucatini z ragu z
mielonego mięsa i
pieczarkamiSkładniki: na 4 – 6 porcji500 g
mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowopuszka krojonych
pomidorów1
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwygarść świeżych liści
bazylii1 łyżka
pomidorowego przecieru1
laurowy liść3 ziarna jałowca400 g
pieczarek1 łyżka
masła1 gałązka świeżego
rozmarynu100 ml
czerwonego wina200 ml
mięsnego bulionusól i
pieprz do smaku300 g bucatini, waga suchautarty
parmezan do posypania

Pokrój
cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej
oliwę i zeszklij
cebulę. Dodaj
mięso i przeciśnięty przez praskę
czosnek i
pomidorowy przecier. Smaż
mięso cały czas mieszając aby się dobrze rozdrobniło. Podlej
winem i smaż, aż połowa
wina wyparuje. Wlej
bulion, a następnie dodaj
pomidory z puszki, pokrojoną
bazylię,
laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca,
sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut.
Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym
maśle. Dopraw
solą,
pieprzem i świeżym
rozmarynem. Ugotuj bucatini al denne w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj
makaron z częścią ragu i
pieczarkami. Resztą sosu polej
makaron.Polecane przepisyWłoskie ragù czyli sos
mięsny do
makaronuMakaron ze
szpinakiemPasta z przepysznym sosemWłoskie Spaghetti carbonaraPrawdziwe spaghetti bolognese