Wykonanie
Koniec lipca, a dla mnie niedługo koniec wakacji. Trzeba to uczcić pysznym
czekoladowym ciastem . Dzisiaj upiekłam brownie z
jeżynami i
kajmakiem . Co tu
będę dużo mówić, to brownie jest po prostu uzależniające. Stwierdzenie mojego brata, który generalnie nie lubi ciast
czekoladowych, ale to mocno
czekoladowe brownie po prostu pożarł w mgnieniu oka.

Składniki: na podłużną foremkę 15 cm x 25 cm120 g
masła100 ml
cukru100 ml golden
syropu150 ml
kakao2
jajka1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu1 łyżeczka
proszku do pieczenia175 ml
mąki pszennej400 ml
jeżyn, u mnie świeże, mrożone nie rozmrażajmała puszka kajmaku

Roztop
masło w rondelku. Dodaj
cukier i
syrop, a następnie
kakao. Zamieszaj, masa będzie gęsta. Następnie dodaj
jajka,
wanilię i zmiksuj mikserem. Na koniec wsyp
mąkę z proszkiem i wymieszaj. Dodaj
jeżyny i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Do foremki wyłożonej pergaminem wyłóż połowę masy czekoladowej. Teraz rozprowadź kajmak, a całość zakończ masą
czekoladową. Piecz brownie na 175ºC na termoobieg przez 35 minut. Przed pokrojeniem porządnie ciasto ostudź.

Moja siostrzenica, która nas zaszczyca wizytą stwierdziła, że mój Philip ma fajnie, bo codziennie ciasto na deser. No codziennie to może nie…ale często. Nauczyłam się piec małe porcje. Za to ciasto Natalia przyznała mi dziesiątkę, a jak
mówi przyjaciel domu Adam ” dzieci są szczere do bólu”, więc pochwałę przyjmuję na pewniaka!Polecane przepisyBrownie z kawałkami
czekoladyCiasto
czekoladowe z
cukinią i
jagodamiCzekoladowe brownies z marshmallows i keksamiCiasto
czekoladowe z szafranowymi
gruszkamiCiasto
czekoladowe twoich marzenia