ßßß Cookit - przepis na Brownie z jeżynami i kajmakiem

Brownie z jeżynami i kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Koniec lipca, a dla mnie niedługo koniec wakacji. Trzeba to uczcić pysznym czekoladowym ciastem . Dzisiaj upiekłam brownie z jeżynami i kajmakiem . Co tu będę dużo mówić, to brownie jest po prostu uzależniające. Stwierdzenie mojego brata, który generalnie nie lubi ciast czekoladowych, ale to mocno czekoladowe brownie po prostu pożarł w mgnieniu oka.
Składniki: na podłużną foremkę 15 cm x 25 cm
120 g masła
100 ml cukru
100 ml golden syropu
150 ml kakao
2 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 ml mąki pszennej
400 ml jeżyn, u mnie świeże, mrożone nie rozmrażaj
mała puszka kajmaku
Roztop masło w rondelku. Dodaj cukier i syrop, a następnie kakao. Zamieszaj, masa będzie gęsta. Następnie dodaj jajka, wanilię i zmiksuj mikserem. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem i wymieszaj. Dodaj jeżyny i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Do foremki wyłożonej pergaminem wyłóż połowę masy czekoladowej. Teraz rozprowadź kajmak, a całość zakończ masą czekoladową. Piecz brownie na 175ºC na termoobieg przez 35 minut. Przed pokrojeniem porządnie ciasto ostudź.
Moja siostrzenica, która nas zaszczyca wizytą stwierdziła, że mój Philip ma fajnie, bo codziennie ciasto na deser. No codziennie to może nie…ale często. Nauczyłam się piec małe porcje. Za to ciasto Natalia przyznała mi dziesiątkę, a jak mówi przyjaciel domu Adam ” dzieci są szczere do bólu”, więc pochwałę przyjmuję na pewniaka!
Polecane przepisy
Brownie z kawałkami czekolady
Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami
Czekoladowe brownies z marshmallows i keksami
Ciasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami
Ciasto czekoladowe twoich marzenia
Źródło:http://codojedzenia.pl/brownie-z-jezynami-i-kajmakiem