Wykonanie
Dzisiaj upiekłam przepyszne babeczki idealne dla miłośników lekko "gumowatych", lekkich ciast (ja z pewnością do takowych się zaliczam :P)
Składniki (na ok. 12 babeczek):- szklanka
mąki pszennej,- 5 łyżek
cukru,- 4 łyżki
kakao,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szklanka
jogurtu naturalnego (może być zarówno gęsty jak i w wersji rzadszej),-
jajko,- kubek umytych
jeżyn,-
masło do wysmarowania foremek,- miska, drewniana łyżka, miseczka, foremki do babeczek, łyżeczka.Wykonanie:1. Do miski wsypuję:
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.2. W osobnej misce mieszam
jogurt i
jajko, a następnie wlewam do miski z "sypkimi" składnikami. Wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy.3. Foremki smaruje
masłem, a następnie do każdej z nich wkładam mniej więcej ok. 2łyżeczek ciasta, a na wierzchu układam 3-4
jeżyny.4. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C.