ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowe z gruszkami…

Ciasto kawowe z gruszkami…

nazwa

Wykonanie

Nie ma jak kawałek jeszcze ciepłego, pachnącego ciasta do porannej kawy. I może to niezdrowo i niemodnie jeść ciasto na drugie śniadanie, ale kto by się tam przejmował takimi drobiazgami, gdy w domu pachnie kawą, a ciasto jest dosłownie na wyciągnięcie ręki ;)
Po ostatnich kilku mniej lub bardziej pracochłonnych biszkoptach i torcikach, które przewinęły się przez moją kuchnię, miałam już ogromną ochotę na coś bardziej w moim stylu – prostego, domowego ciasta, które równie dobrze smakuje w towarzystwie wymyślnej kawy, jak i kubka mleka :)
Gruszki i kawa pasują do siebie nadspodziewanie dobrze i sprawiają, że z pozoru zwykłe ciasto nabiera wyjątkowego smaku. Samo ciasto jest lekkie, ale nie suche, słodkie i bardzo aromatyczne. Możecie je po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, jeśli macie ochotę lub podawać z odrobiną bitek śmietany.
Polecam :)
Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:
225g miękkiego niesolonego masła
200g jasnego cukru muscovado
1 łyżka ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
2 łyżki kawy instant (w proszku, nie granulkach)
225g mąki pszennej (możecie zastąpić orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
duża puszka gruszek w lekkim syropie (najlepiej połówek, choć takie w kawałkach też będą dobre)
Wykonanie:
Gruszki odsącz, zachowując syrop. Odstaw na bok na czas przygotowania ciasta.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Wmieszaj ekstrakt waniliowy i wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kawą, dodaj do masy maślanej i zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wyrównaj delikatnie szpatułką. Na wierzchu poukładaj odsączone gruszki.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 35 -40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.
Upieczone ciasto pozostaw w formie przez kilka minut, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę do studzenia.
Zimne ciasto przełóż na talerz lub paterę stroną z gruszkami do góry. Nasącz odrobiną syropu z gruszek lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/02/09/ciasto-kawowe-z-gruszkami