ßßß
Składniki:200g mąki pszennej125 cukru100g śmietany 18%80g masła2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 gruszki (około 300g)
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić i ostudzić- do jednej miski przełożyć jajka, masło, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier- gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko mieszając
- do ciasta przełożyć pokrojone gruszki, wymieszać- formę na muffiny wyłożyć papilotkami- do papilotek nałożyć ciasto, wypełniając 3/4 ich wysokości- piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka