ßßß
Nie uwierzycie mi ale jako dziecko nie cierpiałam zup czy pomidorowych sosów. Za to teraz nadrabiam zaległości! Tu na blogu roi się w tej chwili od sosów z pomidorami w roli głównej. Dzisiaj ugotowałam bardzo pomidorowy sos do makaronu z suszonymi pomidorami, kolejna versja bolognese ale bardziej pomidorowa.
Składniki: na 5 porcji500 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo wołowe1 cebula2 ząbki czosnku300 ml bulionu1 puszka krojonych pomidorów1 łyżka przecieru pomidorowego50 g suszonych pomidorów1 łyżeczka suszonego rozmarynu1 łyżeczka suszonej papryki½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 doniczka bazylii350 g makaronu, waga sucha50 g parmezanu, świeżo utartego1 łyżka oleju do smażeniaWykonanie:Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni. Dodaj mięso.Kiedy mieso juz nie jest czerwone dodaj pomidory, przecier pomidorowy i suszone pomidory pokrojone w podłużne paski. Całość dopraw przyprawami i gotuj przez 30 minut. Podlej bulionem. Pod koniec gotowania dodaj pokrojona bazylie.Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj z sosem.Całość posyp startym parmezanem, tuz przed podaniem.
Polecane przepisyRoladki z kurczaka z pomidorowym spaghettiCiabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazyliąGemelli, smażone grzyby i kolejny przepis na pestoBruschetta z awokado na żytniej bagietcePrzepis na sos pomidorowy