Wykonanie
Lubicie sos bolognese? Sos bolognese ze spaghetti to tradycyjne danie w szwedzkiej szkolnej stołówce. Jeśli zapytacie jakieś szwedzkie dziecko co najbardziej lubi jeść na obiad, to bez wahania odpowie sos z
mielonego mięsa. Moje dzieciaki nie są wyjątkiem! Sos bolognese ze spaghetti przyrządzam przynajmniej raz w miesiącu.
Makaron z sosem to pożywne danie. Staram się za każdym razem jakoś je urozmaicić. Smak sosu podkreślam świeżymi
ziołami, a
makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi!

Składniki:
4 porcje
500 g
mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe
1
cebula2 łyżki
oleju2 duże ząbki
czosnku100 g
wędzonego boczku500 g
pomidorów, passata
1 łyżka
pomidorowego przecieru100
mięsnego bulionu1 łyżka świeżego
rozmarynu drobno pokrojonego
1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku
1 łyżeczka
czarnego pieprzu, grubo mielonego
sól do smaku
300 g spaghetti, waga sucha
100 ml pesto tutaj przepis
4 łyżki wiórów z
parmezanu do posypania

Pokrój
cebulę w kostkę i zeszklij na
oleju. Dodaj pokrojony
boczek i smaż aż
boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz
mięso,
przyprawy i
rozmaryn. Smaż aż
mięso przestanie być krwiste po czym dodaj
pomidory, przecier i
bulion. Gotuj sos przez 20 minut. Na koniec dopraw
solą. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj pesto według przepisu, kliknij w link. Wymieszaj
makaron z pesto i podaj z gotowym sosem posypanym
parmezanem.