ßßß Cookit - przepis na Babka ucierana szafranowa z kardamonem

Babka ucierana szafranowa z kardamonem

nazwa

Wykonanie

Na pozór prosta ucierana babka, a jaka aromatyczna! Upiekłam to ciasto z szafranem, stąd ten piękny żółty kolor i oczywiście wspaniały aromat. Na szafranie się nie skończyło, bo jeszcze dodałam świeżo zgniecionego kardamonu. Kardamon to kolejna przyprawa, którą bardzo lubię i nie tylko w cieście.
Babka ucierana z kardamonem i szafranem
Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 5 l
180 g pszennej mąki
3 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka nasion kardamonu, świeżo zgniecione w moździerzu
180 g cukru
3 jajka
125 ml oleju
50 ml mleka
szczypta szafranu ( jedno opakowanie,około 0,25 g)
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
tarta bułka, mąka lub zmielone migdały do wysypania
cukier puder do posypania
Podgrzej mleko i rozpuść w nim szafran. Utrzyj jajka z cukrem i solą na puszysto, po czym dodaj olej. Miksuj jeszcze przez minutę. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na przemian z szafranowym mlekiem, w trzech podejściach. Mieszaj delikatnie łyżką. Przełóż masę do wysmarowanej olejem i oprószonej bułką foremki. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarniku i ostudź w foremce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowo szafranowe
Adwentowe ciasto szafranowe
Ciasto szafranowe z daktylami
Szafranowe scones z zurawina
Źródło:http://codojedzenia.pl/babka-ucierana-zolta-i-bardzo-aromatyczna