Wykonanie
Na pozór prosta ucierana babka, a jaka aromatyczna! Upiekłam to ciasto z
szafranem, stąd ten piękny żółty kolor i oczywiście wspaniały aromat. Na
szafranie się nie skończyło, bo jeszcze dodałam świeżo zgniecionego
kardamonu.
Kardamon to kolejna
przyprawa, którą bardzo lubię i nie tylko w cieście.

Babka ucierana z
kardamonem i
szafranemSkładniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 5 l180 g
pszennej mąki3 łyżki zmielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka nasion
kardamonu, świeżo zgniecione w moździerzu180 g
cukru3
jajka125 ml
oleju50 ml
mlekaszczypta
szafranu ( jedno opakowanie,około 0,25 g)szczypta
soliDodatkowo:
olej do posmarowania foremki
tarta bułka,
mąka lub zmielone
migdały do wysypania
cukier puder do posypania

Podgrzej
mleko i rozpuść w nim
szafran. Utrzyj
jajka z
cukrem i
solą na puszysto, po czym dodaj
olej. Miksuj jeszcze przez minutę. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na przemian z
szafranowym mlekiem, w
trzech podejściach. Mieszaj delikatnie łyżką. Przełóż masę do wysmarowanej
olejem i oprószonej
bułką foremki. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarniku i ostudź w foremce. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem.Polecane przepisyCiasto
czekoladowo szafranoweAdwentowe ciasto
szafranoweCiasto
szafranowe z
daktylamiSzafranowe scones z
zurawina