Wykonanie
Filet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego. Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest
pole do popisu, że tak
powiem. U mnie zmienia się w zależności od
pory roku. Zaczynając od lekkich jarskich , warzywno-
mięsnych, kończywszy na
mięsnych. Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie
mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-
mięsne. Oczywiście na korzyść warzyw. Dzisiaj takie zrobiłam z tym że zamiast
mięska jest
wędlina, czyli
szynka bo chuda.Wygląda to tak.

Składnik i w tym przypadku na 4 porcje.-
filet drobiowy 4 szt-
groszek konserwowy 1 puszka-
szynka parzona (
wędlina) 4 plastry-
cebula 1 duża lub 2 małe- ziarna
kolendry 1 płaska łyżeczka. Jeśli ktoś nie lubi to nie musi być.-
musztarda ja używam czeskiej-
sól,
pieprz do smaku-
olej do smażeniaWykonanie- Filety lekko rozbić, oprószyć
sola i
pieprzem . Odstawić do lodówki.-
Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić ( 30 sekund na gorącej patelni.)- Plastry
szynki ułożyć równo jeden na drugim i pokroić w paski drobne.- do miseczki wsypać odsączony
groszek, dodać 1 dużą łyżkę
musztardy,
cebulę z tłuszczem na którymsię smażyła, dobrze wymieszać.- Spróbować, dodać
soli i
pieprz według uznania. Na koniec dodać pokrojoną
szynkę. Wymieszać.- Na rozłożony filet ułożyć dużą łyżkę farszu, zawinąć w rulon. Spiąć wykałaczką.- Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do zrumienienia. Na koniec podlać 1/4 szklanki
wody,przykryć i poddusić ok 5 minut.Sos można podprawić
mąką i
jogurtem, będzie sos.Często dodaje do farszu
paprykę chilli, na tą ilość ok 1/2 strąka posiekanego. Farsz jest pikantny i nie każdy go lubi.