ßßß
PRZEPIS (na około 6 porcji):Składniki:500 g piersi z kurczaka0,5 cukinii, średniej wielkości0,5 kalarepy1 mała cebulka1 mała żółta papryka2 marchewki, średniej wielkości2 ząbki czosnku150 ml śmietany SOJOWEJ (Używam śmietany sojowej ponieważ mój mąż jest uczulony na białka kazeinowe czyli wszystkie produkty mleczne. Możecie spróbować dodać zwykłej śmietany do zup.)Przyprawy: curry, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie1,5 kubka ryżu, porcja dla 6 osób. (Użyłam ryżu białego, ale możecie wykorzystać np. brązowy. Moja dieta jest na tyle urozmaicona i bogata w błonnik, że mogłam pozwolić sobie dzisiaj na biały ryż J )Kurczaka kroimy w kostkę, macerujemy w przyprawach i odrobinie oleju. Odstawiamy do lodówki.Kroimy w plasterki obraną marchew, w ćwiartki lub kostkę cukinię, w kostkę kalarepę i paprykę. Wszystkie warzywa wrzucamy do jednego garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy.Kroimy w kostkę cebulę i dodajemy do warzyw.Po 5 – 10 minutach dodajemy kurczaka i dusimy wszystko na małym ogniu.Po 5 minutach dodajemy wyciśnięty czosnek.Na koniec dodajemy śmietanę i 2-3 łyżki curry i sól do smaku. Chwilę jeszcze razem dusimy. Warzywa powinny być lekko miękkie tzw. al. Dente.W między czasie gotujemy ryż. Na 1,5 kubka ryżu gotujemy 3 kubki wody z oliwą i szczyptą soli. Ryż wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu.….i GOTOWE!!!
