Wykonanie

Składniki:1
kurczak (około 1,2 kg)6 dużych i grubych
marchwi1
korzeń pietruszki1
seler1
porsól i
pieprz czarny mielonykilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzu czarnego2
listki laurowesuszony
lubczyk (lecz niekoniecznie)2 opakowania
żelatyny1 puszka
groszku konserwowego1 puszka
kukurydzy konserwowejnatka pietruszki do dekoracjiWykonanie:
Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy
wodą i dodajemy
włoszczyznę:
marchew,
por,
seler,
pietruszkę oraz
przyprawy:
listki laurowe, ziarnisty
pieprz,
ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu aż
mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy
solą i
pieprzem.
Mięso oraz
marchew wyjmujemy z
wywaru do przestudzenia,
wywar przelewamy przez sito aby był czysty i klarowny.
Wywar łączymy z
żelatyną (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), studzimy.
Marchew oraz
mięso kroimy w bardzo drobną kostkę,
groszek oraz
kukurydzę odcedzamy. Na dnie salaterek lub foremek układamy warstwę
groszku, pokrojonej w kostkę
marchewki, następnie pokrojonego
mięsa a na samym końcu
kukurydzy.

Tak przygotowane formy zalewamy zimnym
wywarem i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia się. Najlepiej jest je pozostawić na cały noc. Przed podaniem dekorujemy
natką pietruszki lub gotowanym
jajkiem.