ßßß
Składniki:1 kurczak (około 1,2 kg)6 dużych i grubych marchwi1 korzeń pietruszki1 seler1 porsól i pieprz czarny mielonykilka ziaren ziela angielskiegokilka ziaren pieprzu czarnego2 listki laurowesuszony lubczyk (lecz niekoniecznie)2 opakowania żelatyny1 puszka groszku konserwowego1 puszka kukurydzy konserwowejnatka pietruszki do dekoracjiWykonanie:Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i dodajemy włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszkę oraz przyprawy: listki laurowe, ziarnisty pieprz, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oraz marchew wyjmujemy z wywaru do przestudzenia, wywar przelewamy przez sito aby był czysty i klarowny. Wywar łączymy z żelatyną (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), studzimy.Marchew oraz mięso kroimy w bardzo drobną kostkę, groszek oraz kukurydzę odcedzamy. Na dnie salaterek lub foremek układamy warstwę groszku, pokrojonej w kostkę marchewki, następnie pokrojonego mięsa a na samym końcu kukurydzy.
Tak przygotowane formy zalewamy zimnym wywarem i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia się. Najlepiej jest je pozostawić na cały noc. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub gotowanym jajkiem.