Wykonanie
Po sylwestrowej imprezie nabraliśmy ochoty na domową
galaretkę. A, że nie było jej już bardzo dawno to postanowiłam ją zrobić. Mi osobiście najbardziej smakuje galareta drobiowa ale można także dodać
mięsa wieprzowego. A Wy robicie w domu galaretę ?Serdecznie polecam ;)
Składniki:3 nogi z
kurczaka3 średnie
marchewki2
pietruszki9 ziarenek
ziela angielskiego6
liści laurowych1 opalona
cebulakawałek
pora3 listki
lubczykugarść
natki pietruszkipół garści suszonych liści
selerapół opakowania
groszkusól50 g
żelatynywoda około 2 litryWykonanie: Nogi oczyścić, wymyć i przełożyć do garnka.
Marchew,
pietruszkę,
por oraz
cebulę obrać. Jarzynę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać
natkę pietruszki, liście
selera,
ziele angielskie,
liście laurowe,
lubczyk oraz
sól. Całość zalać
wodą i gotować do czasu, aż
mięso będzie miękkie, w razie potrzeby doprawić do smaku. Następnie
bulion odcedzić.
Mięso oddzielić od kości,
ziele angielskie,
liście laurowe,
por, oraz
zieleninę odłożyć na bok.
Marchew,
pietruszkę pokroić w kostkę a
mięso na mniejsze kawałki. Przygotować pojemniczki.
Bulion podgrzać i wsypać
żelatynę, wymieszać i zostawić na 20 minut. Po tym czasie, podgrzewać go do czasu rozpuszczenia się
żelatyny (nie wolno doprowadzić do zagotowania bo
żelatyna straci swoje właściwości).
Między pojemniczki rozdzielić
pietruszkę,
marchew,
groszek oraz
mięso. Zalać ciepłym
bulionem, pozostawić do zastygnięcia.Smacznego;)