Wykonanie
Jednym z pierwszych postów prezentowanych na blogu był przepis na pyszny domowy rosół gotowany bez użycia
soli. By otrzymać aromatyczny
wywar potrzeba odrobiny cierpliwości ale efekty są zdecydowanie genialne.Oprócz pysznej zupy, pozostaje nam do dyspozycji także
mięsko z ugotowanego
kurczaka. Osobiście lubię zjeść je na ciepło prosto z zupy, lecz nie każdemu odpowiada jego smak.Ale i na to jest sposób. Gotowane
mięso możemy wykorzystać do przygotowania farszu do pierogów.Pierogi uwielbiam, praktycznie w każdej postaci, pieczone, gotowane, z
grzybami,
mięsem i nie koniecznie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia, choć te smakują chyba najlepiejDo mojego farszu wykorzystałam:
mięso z kurczaka (ok. 4 większe kawałki bez skóry)warzywa z zupy (
pietruszka, 2-3
marchewki)
przyprawy: u mnie wersja delikatna –
musztarda ok. 3 łyżeczki,
curry, zielona czubryca,
pieprz,
sos sojowy,
siemię lniane,
natka pietruszkicebulaczosnek 2 ząbki1
jajko
Sposób przygotowania:
Kurczaka obieramy od kości.
Mięso łączymy z
pietruszka,
marchewką oraz
jajkiem, całość blendujemy. Do otrzymanej masy dodajemy
przyprawy. Dobór
mieszanki przypraw według uznania- mój farsz wyszedł dość delikatny, ale spokojnie można zaostrzyć smak dodając np.
chili.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy
czosnek, chwile podsmażamy. Na patelnię przekładamy masę
mięsno- warzywną, dodajemy
siemię lniane oraz
natkę pietruszki. Całość podsmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia.Tak przygotowany farsz możemy spokojnie wrzucić do zamrażarki i wykorzystać w dowolnym momencie. Ja niestety, gdy zrobiłam farsz nie mogłam się już oprzeć, wizja pierogów na moim obiadowym talerzu była zbyt silna.Zatem czas zabrać się za przygotowanie ciasta na pierogi.Składniki:
mąka ok. 3 szklanki (u mnie
mąka razowa, więc pierogi wyszły ciemniejsze niż z
maki pszennej)
jajkoszklanka letniej
wody2 łyżki
oliwyszczypta
soliSposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy
jajko, powoli dolewamy
wodę z
solą i zagniatamy wszystkie składniki. Dodajemy
oliwę i rozpoczynamy wyrabianie ciasta.Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk ( ok. 10 minut), w razie potrzeby podsypujemy
mąką.

Nasze ciasto dzielimy na dwie części (nie koniecznie ale mi ułatwia wałkowanie) i wałkujemy na cienkie placki. Im cieńsze i bardziej elastyczne ciasto wyrobimy, tym smaczniejsze pierogi otrzymamy.Przy pomocy szklanki, z ciasta wyrajamy kółka…

…kładziemy łyżeczkę farszu i

i zalepiamy nasze pierogi

Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej
wody.

Gotujemy ok. 12 minut od momentu ponownego zagotowania
wody.I oto gotowe pierogi z
mięsem drobiowym podajemy z ulubioną surówką.

A Wy jaką wersję pierogów lubicie najbardziej?Znacie jakieś sprawdzone
triki, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...