ßßß
Sposób przygotowania:Kurczaka obieramy od kości. Mięso łączymy z pietruszka, marchewką oraz jajkiem, całość blendujemy. Do otrzymanej masy dodajemy przyprawy. Dobór mieszanki przypraw według uznania- mój farsz wyszedł dość delikatny, ale spokojnie można zaostrzyć smak dodając np. chili.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek, chwile podsmażamy. Na patelnię przekładamy masę mięsno- warzywną, dodajemy siemię lniane oraz natkę pietruszki. Całość podsmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia.Tak przygotowany farsz możemy spokojnie wrzucić do zamrażarki i wykorzystać w dowolnym momencie. Ja niestety, gdy zrobiłam farsz nie mogłam się już oprzeć, wizja pierogów na moim obiadowym talerzu była zbyt silna.Zatem czas zabrać się za przygotowanie ciasta na pierogi.Składniki:mąka ok. 3 szklanki (u mnie mąka razowa, więc pierogi wyszły ciemniejsze niż z maki pszennej)jajkoszklanka letniej wody2 łyżki oliwyszczypta soliSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, powoli dolewamy wodę z solą i zagniatamy wszystkie składniki. Dodajemy oliwę i rozpoczynamy wyrabianie ciasta.Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk ( ok. 10 minut), w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Nasze ciasto dzielimy na dwie części (nie koniecznie ale mi ułatwia wałkowanie) i wałkujemy na cienkie placki. Im cieńsze i bardziej elastyczne ciasto wyrobimy, tym smaczniejsze pierogi otrzymamy.Przy pomocy szklanki, z ciasta wyrajamy kółka…
…kładziemy łyżeczkę farszu i
i zalepiamy nasze pierogi
Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
Gotujemy ok. 12 minut od momentu ponownego zagotowania wody.I oto gotowe pierogi z mięsem drobiowym podajemy z ulubioną surówką.
A Wy jaką wersję pierogów lubicie najbardziej?Znacie jakieś sprawdzone triki, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...