Wykonanie
Chyba każdy się ze mną zgodzi, że
jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych? Pisanki, kraszanki,
jaja do święconki i przeróżne jajeczne dodatki zdobiące świąteczny stół.
Jajka w okresie Świąt Wielkanocnych najczęściej trafiają na nasze stoły w towarzystwie
majonezu. Oczywiście łyżeczka
majonezu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale gdy dodamy do tego tradycyjne sałatki warzywne z
sosem majonezowym,
białe kiełbasy z
żurkiem, pasztety i
wędliny domowe i oczywiście baby i mazurki wielkanocne robi się już mocno kalorycznie. Ale małymi zabiegami możemy zredukować ilość kalorii przyswajanych podczas świątecznego śniadania. Na pierwszy ogień, czym zastąpić
jaja z majonezem? Odpowiedź jest prosta, wystarczy nafaszerować
jajka ulubionymi dodatkami zmieszanymi z
jogurtem greckim,
musztardą czy odrobiną
chrzanu. Przygotowałam dla Was moje ulubione wersje jaj faszerowanych, mam nadzieję że zainspirują Was do małych wielkanocnych wariacji na ich temat.puszka
tuńczyka0,5
pora6 jaj ugotowanych na twardo2 łyżeczki
musztardy2 łyżki
jogurtu greckiegosól,
pieprzszczypiorek i
kiełki do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Delikatnie wybieramy
żółtka, które przekładamy do oddzielnej miseczki.
Żółtka łączymy z odsączonym
tuńczykiem, pokrojonym drobno
porem,
musztardą i
jogurtem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Otrzymaną pastą faszerujemy
białka jaj, ozdabiamy
szczypiorkiem lub
kiełkami. Pozostałą pastę możemy śmiało wykorzystać do kanapek.
jajka 4 szt.
koperek (cały pęczek)
serek homogenizowany naturalny ok. 2-3 łyżki
chrzan 1łyżeczka
kiełkiszczypioreksól,
pieprzłosoś wędzonyopcjonalnie
kapary,
oliwkiJajka ugotowane na twardo obieramy i odkrajamy czubek, tak by móc wybrać
żółtko. Delikatnie wydrążamy
jajko pozostawiając tylko
białko.
Żółtko przekładamy do oddzielnej miseczki i łączymy z
serkiem naturalnym,
chrzanem, posiekanym
koperkiem i ewentualnie
kaparami lub
oliwkami (nie każdy przepada za oliwkami/
kaparami, więc proponuję pokroić je na drobne kawałeczki i dekoracyjne posypać po wierzchu niektóre z
jajek.) Farsz rozdrabniamy widelcem, całość doprawiamy do smaku. Wydrążone
białka owijamy plasterkiem
łososia wędzonego i delikatnie przewiązujemy
szczypiorkiem. W przypadku gdy
łosoś jest dość oporny i nie trzyma się
jajka proponuję przekłuć, owinięte już
łososiem,
jajko wykałaczką.
Jajko nadziewamy przygotowanym farszem. Ze względu na towarzystwo
łososia wędzonego, który jest dość słony, proponowałabym nie przesadzać z ilością dodanej
soli do farszu.
kapary 1 łyżeczka1/2
ostrej papryczkipietruszka garść
musztarda 2 łyżeczki3
jajaJajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Wybieramy delikatnie
żółtko, które przekładamy do osobnej miseczki.
Kapary,
ostrą papryczkę chilli oraz
natkę pietruszki drobno siekamy, łączymy z
żółtkami. Dodajemy dwie łyżeczki
musztardy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy połówki jaj. Gotowe
jaja ozdabiamy
papryczkami chilli lub
szczypiorkiem.
wędlina z
kurczaka lub
indyka ok 3 plastry
chrzan 1 łyżeczka
jogurt grecki 2 łyżeczki4
jajaJajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Delikatnie wybieramy
żółtka, które przekładamy do oddzielnej miseczki.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę, dodajemy
chrzan oraz
jogurt grecki i łączymy z
żółtkami jaj. Całość dokładnie mieszamy a otrzymaną pastą faszerujemy
jaja. Dekorujemy
kiełkami brokuła lub
koperkiem.

Sposobów na
jajka faszerowane jest mnóstwo, ja przedstawiam zaledwie kilka propozycji, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc wystarczy wcześniej ugotować i obrać
jajka a samym farszem możemy zająć się tuż przed świątecznym śniadanie.
Jajka faszerowane w takiej wersji są mocno kremowe, dość wyraziste w smaku i zdecydowanie nie brakuje w nich
majonezu!A Ty jaką wersję jaj faszerowanych przygotujesz w tym roku?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...