ßßß
jajka 4 szt.koperek (cały pęczek)serek homogenizowany naturalny ok. 2-3 łyżkichrzan 1łyżeczkakiełkiszczypioreksól, pieprzłosoś wędzonyopcjonalnie kapary, oliwkiJajka ugotowane na twardo obieramy i odkrajamy czubek, tak by móc wybrać żółtko. Delikatnie wydrążamy jajko pozostawiając tylko białko. Żółtko przekładamy do oddzielnej miseczki i łączymy z serkiem naturalnym, chrzanem, posiekanym koperkiem i ewentualnie kaparami lub oliwkami (nie każdy przepada za oliwkami/ kaparami, więc proponuję pokroić je na drobne kawałeczki i dekoracyjne posypać po wierzchu niektóre z jajek.) Farsz rozdrabniamy widelcem, całość doprawiamy do smaku. Wydrążone białka owijamy plasterkiem łososia wędzonego i delikatnie przewiązujemy szczypiorkiem. W przypadku gdy łosoś jest dość oporny i nie trzyma się jajka proponuję przekłuć, owinięte już łososiem, jajko wykałaczką. Jajko nadziewamy przygotowanym farszem. Ze względu na towarzystwo łososia wędzonego, który jest dość słony, proponowałabym nie przesadzać z ilością dodanej soli do farszu.kapary 1 łyżeczka1/2 ostrej papryczkipietruszka garśćmusztarda 2 łyżeczki3 jajaJajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Wybieramy delikatnie żółtko, które przekładamy do osobnej miseczki. Kapary, ostrą papryczkę chilli oraz natkę pietruszki drobno siekamy, łączymy z żółtkami. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy połówki jaj. Gotowe jaja ozdabiamy papryczkami chilli lub szczypiorkiem.
wędlina z kurczaka lub indyka ok 3 plastrychrzan 1 łyżeczkajogurt grecki 2 łyżeczki4 jajaJajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Delikatnie wybieramy żółtka, które przekładamy do oddzielnej miseczki. Wędlinę kroimy w drobną kostkę, dodajemy chrzan oraz jogurt grecki i łączymy z żółtkami jaj. Całość dokładnie mieszamy a otrzymaną pastą faszerujemy jaja. Dekorujemy kiełkami brokuła lub koperkiem.
Sposobów na jajka faszerowane jest mnóstwo, ja przedstawiam zaledwie kilka propozycji, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc wystarczy wcześniej ugotować i obrać jajka a samym farszem możemy zająć się tuż przed świątecznym śniadanie. Jajka faszerowane w takiej wersji są mocno kremowe, dość wyraziste w smaku i zdecydowanie nie brakuje w nich majonezu!A Ty jaką wersję jaj faszerowanych przygotujesz w tym roku?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...