ßßß
Składniki:3 jajkajogurt naturalny 0% ok. 400gmiód ok. 5 łyżekmąka pełnoziarnista ok 100gpłatki owsiane 100gproszek do pieczenia 1,5 łyżeczkicynamon ok 2 łyżeczeksiemię lniane ok 3 łyżkidodatki wg uznania (u mnie: żurawina suszona, migdały, skórka pomarańczowa, gorzka czekolada)
Sposób przygotowania:Na pierwszy ogień idą mokre składniki.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo jogurt naturalny, żółtka i miód. Po dodaniu każdego składnika mieszamy.Do naszej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Powoli miksujemy. Gdy składniki połączą się dodajemy kolejno płatki i otręby owsiane oraz siemię lniane. Całość miksujemy otrzymując naszą bazę owsianą.A teraz puszczamy wodze fantazji i dodajemy nasze ulubione dodatki.Moją bazę owsianą podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam posiekane orzechy i czekoladę oraz całe owoce suszonej żurawiny.
A drugą część urozmaiciłam dodatkowo o skórkę pomarańczową.Spokojnie można dodać także prażone pestki słonecznika czy dyni, wiórki kokosowe, sezam, daktyle, figi oraz wiele, wiele innych składników. Zatem łączcie dowolnieJeśli po zmieszaniu wszystkich składników okaże się, że masa jest zbyt rzadka dosyp jeszcze płatków lub otrębów owsianych.Naszą masę przekładamy na blaszkę formując okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180º.
Takie smakołyki możemy zapakować jako przekąskę do pracy lub szkoły.
A także mieć zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochotę na słodkie „co nieco”, zamiast zapychać się pustymi kaloriami.Wystarczy do bazy owsianej dodać ulubione dodatki lub bakalie które uchowały się po świętach w szafce kuchennej i tak naprawdę za każdym razem możemy uzyskać zupełnie inny smak.Ciastka są bardzo sycące i bogate w błonnik. Świetna zdrowa przekąska.Wypróbuj, zdecydowanie warto!A Wam w jakiej wersji najbardziej odpowiadają płatki owsiane?Ostatnio wyczytałam, że namoczone płatki owsiane można stosować jako peeling do twarzy i ciała podobno rewelacja. Próbował ktoś?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...