Wykonanie
Płatki owsiane? Pierwsza myśl – owsianka.W zasadzie owsianka, a tym samym
płatki owsiane, zawsze kojarzyły mi się z jakimś przymusem, niesmaczną, kleistą papką i dzieciństwem.Dlaczego? Nie mam pojęcia, przecież jako dziecko nie byłam zmuszana do ich jedzenia.Ale chyba dorastam (po prawie 25 latach myślę że najwyższy czas i
pora), bo moje nastawienie do
płatków owsianych zaczyna się zmieniać. Coraz częściej owsiankę „widzę” w towarzystwie świeżych
owoców,
orzechów, jako pyszny i pełnowartościowy posiłek.Osobiście
płatki owsiane dosypuję także do mojej codziennej mieszanki
płatków, bez gotowania, namaczania i innych cudów, czy chociażby do prezentowanych ostatnio placków
serowo-
cytrynowych .Tak po prostu i też jest pysznie!Ale dziś poszerzam swoje horyzonty kulinarne i marzę o ciasteczkach owsianych z
bakaliami. O tak, tak, małe, domowe słodkości bez zbyt dużych wyrzutów sumienia.Przepis na
ciasteczka owsiane

Składniki:3
jajkajogurt naturalny 0% ok. 400g
miód ok. 5 łyżek
mąka pełnoziarnista ok 100g
płatki owsiane 100g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cynamon ok 2 łyżeczek
siemię lniane ok 3 łyżkidodatki wg uznania (u mnie:
żurawina suszona,
migdały,
skórka pomarańczowa,
gorzka czekolada)

Sposób przygotowania:Na pierwszy ogień idą mokre składniki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo
jogurt naturalny,
żółtka i
miód. Po dodaniu każdego składnika mieszamy.Do naszej masy dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Powoli miksujemy. Gdy składniki połączą się dodajemy kolejno
płatki i
otręby owsiane oraz
siemię lniane. Całość miksujemy otrzymując naszą bazę owsianą.A teraz puszczamy
wodze fantazji i dodajemy nasze ulubione dodatki.Moją bazę owsianą podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam posiekane
orzechy i
czekoladę oraz całe
owoce suszonej żurawiny.

A drugą część urozmaiciłam dodatkowo o
skórkę pomarańczową.Spokojnie można dodać także prażone
pestki słonecznika czy dyni,
wiórki kokosowe,
sezam,
daktyle,
figi oraz wiele, wiele innych składników. Zatem łączcie dowolnieJeśli po zmieszaniu wszystkich składników okaże się, że masa jest zbyt rzadka dosyp jeszcze
płatków lub
otrębów owsianych.Naszą masę przekładamy na blaszkę formując okrągłe
ciasteczka. Pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180º.

Takie smakołyki możemy zapakować jako przekąskę do pracy lub szkoły.

A także
mieć zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochotę na słodkie „co nieco”, zamiast zapychać się pustymi kaloriami.Wystarczy do bazy owsianej dodać ulubione dodatki lub
bakalie które uchowały się po świętach w szafce kuchennej i tak naprawdę za każdym razem możemy uzyskać zupełnie inny smak.
Ciastka są bardzo sycące i bogate w błonnik. Świetna zdrowa przekąska.Wypróbuj, zdecydowanie warto!A Wam w jakiej wersji najbardziej odpowiadają
płatki owsiane?Ostatnio wyczytałam, że namoczone
płatki owsiane można stosować jako peeling do twarzy i ciała podobno rewelacja. Próbował ktoś?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...