Wykonanie
Dzisiaj Dzień Mamy – postanowiłam więc przygotować coś słodkiego, ale zarazem zdrowego 😉 Wybrałam
ciasteczka owsiane.
Składniki:400 g
płatków owsianych200 g
masła2 szklanki
mąki2
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
mioduPrzygotowanie
ciasteczek rozpoczęłam od roztopienia w rondelku paczki
masła. Gdy ostygło przelałam je do misy robota kuchennego i zmiksowałam razem z
jajkami. Następnie dodałam
miód, znów dokładnie zmiksowałam i stopniowo ciągle mieszając dodałam
mąkę i
proszek do pieczenia. Na samym końcu dodałam
płatki owsiane i delikatnie rozmieszałam.Wstawiłam masę na 20 minut do lodówki.
Wyłożyłam papierem do pieczenia 2 blachy. Schłodzoną masę formowałam w kulki wielkości
orzecha włoskiego i rozpłaszczałam ręką na blasze. Piekłam 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Wyszło mi równo 20
ciasteczek.
Ciasteczek w sam raz do
kawy lub
herbaty. Są tak pożywne – że jedno naprawdę wystarczy. Popracuję jeszcze nad tym przepisem, aby były nieco lżejsze. Może macie jakieś sugestie? Jakie
ciasteczka owsiane Wy pieczecie?
Zrobiłam małe pakunki dla mam. Spytacie dlaczego aż trzy? Ano dla mamy, teściowej i mamy chrzestnej. Tak mam aż trzy kochane mamy, którym jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszegoPrzepis dołączam do akcji Co mamy dla mamy? autorstwa lejdi-of-the-house.
Na tę wspaniałą okazję zrobiłam także ciasto z
truskawkami. Niestety nie wzięłam ze sobą aparatu, więc na dowód
mogę pokazać jedynie zdjęcie z etapu przygotowań. Jest to kruche ciasto ze świeżymi
truskawkami – wg tego samego przepisu, co mój sztandarowy wypiek – szarlotka ucierana . Zamieńcie tylko
jabłka na
truskawki oraz
margarynę na
masło, a zapewniam, że będziecie zachwyceni tym prostym
ciastem z
truskawkamiUważajcie tylko podczas otwierania foremki, bo może wypłynąć nieco
syropu, ale jakiego
syropu, mniam, mniam.