ßßß
Składniki:400 g płatków owsianych200 g masła2 szklanki mąki2 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżek mioduPrzygotowanie ciasteczek rozpoczęłam od roztopienia w rondelku paczki masła. Gdy ostygło przelałam je do misy robota kuchennego i zmiksowałam razem z jajkami. Następnie dodałam miód, znów dokładnie zmiksowałam i stopniowo ciągle mieszając dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodałam płatki owsiane i delikatnie rozmieszałam.Wstawiłam masę na 20 minut do lodówki.
Wyłożyłam papierem do pieczenia 2 blachy. Schłodzoną masę formowałam w kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczałam ręką na blasze. Piekłam 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Wyszło mi równo 20 ciasteczek. Ciasteczek w sam raz do kawy lub herbaty. Są tak pożywne – że jedno naprawdę wystarczy. Popracuję jeszcze nad tym przepisem, aby były nieco lżejsze. Może macie jakieś sugestie? Jakie ciasteczka owsiane Wy pieczecie?
Zrobiłam małe pakunki dla mam. Spytacie dlaczego aż trzy? Ano dla mamy, teściowej i mamy chrzestnej. Tak mam aż trzy kochane mamy, którym jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszegoPrzepis dołączam do akcji Co mamy dla mamy? autorstwa lejdi-of-the-house.
Na tę wspaniałą okazję zrobiłam także ciasto z truskawkami. Niestety nie wzięłam ze sobą aparatu, więc na dowód mogę pokazać jedynie zdjęcie z etapu przygotowań. Jest to kruche ciasto ze świeżymi truskawkami – wg tego samego przepisu, co mój sztandarowy wypiek – szarlotka ucierana . Zamieńcie tylko jabłka na truskawki oraz margarynę na masło, a zapewniam, że będziecie zachwyceni tym prostym ciastem z truskawkamiUważajcie tylko podczas otwierania foremki, bo może wypłynąć nieco syropu, ale jakiego syropu, mniam, mniam.