Wykonanie
Co zrobić, gdy jest gorąco, niedzielny rosół odpada, a buziek do wykarmienia więcej niż jedna? Danie, które zmieści się w jednym naczyniu i w dużej mierze „zrobi” się samo, podczas gdy my będziemy pochłaniać ulubioną lekturę lub szlifować grę na skrzypcach. I jedynie na chwilę przerwiemy te szczytne zajęcia, żeby posypać zapiekankę
fetą lub uchronić
pieczarki przed doszczętnym zwęgleniem na patelni. Gotowanie to smak i radość dzielenia się z innymi tym smakiem. Bez zadęcia, czasem nawet bez filozofii i kombinacji. Po prostu, jest inspiracja i ogromna potrzeba zjedzenia czegoś zwyczajnie smacznego i sycącego.Wyobraźcie sobie gruby dębowy stół w sadzie, na którym stoi zapiekanka przed chwilą wyjęta z pieca, kosz pełen
owoców, warzyw i świeża
woda z prawdziwej studni z listkiem
mięty z własnego ogródka. Zamknijcie oczy i powędrujcie tam, chociaż na chwilę. W tle usłyszycie śmiech dziecka, szczekanie psa, brzęczenie owadów i popiskiwanie wiewiórki. I nie wiem, jak Wy, ale ja nie chcę już stamtąd wracać.

Zapiekanka trochę śródziemnomorska i trochę polska = czym lodówka bogataSkładniki (na 3 porcje)500 g
pieczarek6 średnich
ziemniaków2 duże
czerwone cebule15
pomidorków śliwkowych lub koktajlowych0,5 dużej
czerwonej papryki2 łyżeczki
masła klarowanego2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku drobno posiekane1 łyżka
sezamu2 łyżki
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
tymiankusól ziołowa,
pieprz cayenneszczypta mielonego
czosnkuduża garść
świeżego szpinaku150 g
śmietany kremówki 30 % lub
serka mascarpone (ja użyłam kremówki bez laktozy)130 g
sera feta

Przygotowanie
Pieczarki umyć i pokroić na grube plastry,
cebulę posiekać w cienkie
pióra. Na patelni rozgrzać
masło klarowane i wrzucić
cebulę i
pieczarki. Posolić, aby
pieczarki puściły sok. Podsmażać do odparowania płynu.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość cienkie plastry. Wymieszać z 1 łyżką
oliwy, posypać
sezamem,
solą ziołową,
pieprzem,
papryką,
tymiankiem i
czosnkiem niedźwiedzim oraz drobno posiekanym świeżym
czosnkiem. Wysmarować formę do pieczenia
oliwą i ułożyć w niej
ziemniaki.
Pomidorki umyć i pokroić na połówki,
paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Ułożyć
pomidory i
paprykę dowolnie na ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚ C na około 22 minuty.
Śmietankę zmiksować z umytym
szpinakiem i szczyptą mielonego
czosnku,
pieprzem i
solą. Gdy
ziemniaki się podpieką, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, otworzyć piekarnik i posypać zapiekankę uduszonymi z
cebulką pieczarkami. Wyłożyć na wierzch masę
śmietanowo –
szpinakową i wygładzić. Posypać powierzchnię zapiekanki kawałkami
fety. Zapiekać jeszcze około 15-20 minut. Przed podaniem można udekorować
pomidorkami i
szpinakiem.