ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka trochę śródziemnomorska i trochę polska = czym lodówka bogata

Zapiekanka trochę śródziemnomorska i trochę polska = czym lodówka bogata

nazwa

Wykonanie

Co zrobić, gdy jest gorąco, niedzielny rosół odpada, a buziek do wykarmienia więcej niż jedna? Danie, które zmieści się w jednym naczyniu i w dużej mierze „zrobi” się samo, podczas gdy my będziemy pochłaniać ulubioną lekturę lub szlifować grę na skrzypcach. I jedynie na chwilę przerwiemy te szczytne zajęcia, żeby posypać zapiekankę fetą lub uchronić pieczarki przed doszczętnym zwęgleniem na patelni. Gotowanie to smak i radość dzielenia się z innymi tym smakiem. Bez zadęcia, czasem nawet bez filozofii i kombinacji. Po prostu, jest inspiracja i ogromna potrzeba zjedzenia czegoś zwyczajnie smacznego i sycącego.
Wyobraźcie sobie gruby dębowy stół w sadzie, na którym stoi zapiekanka przed chwilą wyjęta z pieca, kosz pełen owoców, warzyw i świeża woda z prawdziwej studni z listkiem mięty z własnego ogródka. Zamknijcie oczy i powędrujcie tam, chociaż na chwilę. W tle usłyszycie śmiech dziecka, szczekanie psa, brzęczenie owadów i popiskiwanie wiewiórki. I nie wiem, jak Wy, ale ja nie chcę już stamtąd wracać.
Zapiekanka trochę śródziemnomorska i trochę polska = czym lodówka bogata
Składniki (na 3 porcje)
500 g pieczarek
6 średnich ziemniaków
2 duże czerwone cebule
15 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
0,5 dużej czerwonej papryki
2 łyżeczki masła klarowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka sezamu
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki tymianku
sól ziołowa, pieprz cayenne
szczypta mielonego czosnku
duża garść świeżego szpinaku
150 g śmietany kremówki 30 % lub serka mascarpone (ja użyłam kremówki bez laktozy)
130 g sera feta
Przygotowanie
Pieczarki umyć i pokroić na grube plastry, cebulę posiekać w cienkie pióra. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę i pieczarki. Posolić, aby pieczarki puściły sok. Podsmażać do odparowania płynu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość cienkie plastry. Wymieszać z 1 łyżką oliwy, posypać sezamem, solą ziołową, pieprzem, papryką, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz drobno posiekanym świeżym czosnkiem. Wysmarować formę do pieczenia oliwą i ułożyć w niej ziemniaki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki, paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Ułożyć pomidory i paprykę dowolnie na ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚ C na około 22 minuty. Śmietankę zmiksować z umytym szpinakiem i szczyptą mielonego czosnku, pieprzem i solą. Gdy ziemniaki się podpieką, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, otworzyć piekarnik i posypać zapiekankę uduszonymi z cebulką pieczarkami. Wyłożyć na wierzch masę śmietanowoszpinakową i wygładzić. Posypać powierzchnię zapiekanki kawałkami fety. Zapiekać jeszcze około 15-20 minut. Przed podaniem można udekorować pomidorkami i szpinakiem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/08/zapiekanka-troche-srodziemnomorska-i.html