Wykonanie
Te burgery robi się naprawdę prosto. Nie potrzeba nawet
jaja dla związania całości. Po upieczeniu mają delikatny słodko - pikantny smak.
Pasternak jest stosunkowo mało znanym warzywem korzeniowym. Pachnie podobnie do
pietruszki, jednak w smaku jest słodkawy jak
marchewka. Bukiet wszystkich aromatów
pasternaku nawiązuje do
kminku,
kopru i
anyżu.Doskonale pobudza trawienie, działa moczopędnie i uspokajająco. Jest również pomocny w zwalczaniu łaknienia
słodyczy, a wiosna się zbliża... Znakomicie zastępuje
ziemniaki. Można robić z niego
chipsy, frytki, kremy, co tylko podpowie nam wyobraźnia.
Składniki (na około 10 burgerów o średnicy szklanki)1 spory korzeń
pasternaku (ok. 300 g)15 sztuk średnich
pieczarek2 średnie
pory5 łyżek
płatków jaglanych3 ząbki
czosnku0,5
limonki2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
currysól,
pieprzPrzygotowanie
Pieczarki i
pasternak umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora umyć i bardzo drobno pokroić albo posiekać w blenderze. Ząbki
czosnku przecisnąć przez praskę i wycisnąć sok z połowy
limonki. Na patelni podgrzać 1 łyżkę
oliwy i dodać:
pora,
pieczarki i
pasternak. Podlać
wodą i dusić do miękkości. Wrzucić przeciśnięty
czosnek i wlać
sok z limonki. Odparować dokładnie nadmiar
wody i doprawić
solą,
pieprzem i
curry. Dodać
płatki jaglane, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna moczyć dłonie w pozostałej
oliwie i tak zwilżonymi rękoma formować małe okrągłe burgery, lekko je spłaszczając. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 30 minut. Podawać z dowolną
sałatką lub surówką i plasterkami
avocado.