ßßß
Składniki (na około 10 burgerów o średnicy szklanki)1 spory korzeń pasternaku (ok. 300 g)15 sztuk średnich pieczarek2 średnie pory5 łyżek płatków jaglanych3 ząbki czosnku0,5 limonki2-3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka currysól, pieprz
PrzygotowaniePieczarki i pasternak umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć i bardzo drobno pokroić albo posiekać w blenderze. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wycisnąć sok z połowy limonki. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy i dodać: pora, pieczarki i pasternak. Podlać wodą i dusić do miękkości. Wrzucić przeciśnięty czosnek i wlać sok z limonki. Odparować dokładnie nadmiar wody i doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać płatki jaglane, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna moczyć dłonie w pozostałej oliwie i tak zwilżonymi rękoma formować małe okrągłe burgery, lekko je spłaszczając. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 30 minut. Podawać z dowolną sałatką lub surówką i plasterkami avocado.