ßßß Cookit - przepis na Makaron przekładamy na patelnię z sosem.

Makaron przekładamy na patelnię z sosem.

nazwa

Wykonanie

Pascal kontra Okrasa taką książkę można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż w końcu się doczekała. Przepis Okrasy jest naprawdę doskonały, a makaron w takim sosie to poezja smaku. Wędzony łosoś, kapary, papryka, pomidory i wszystko w pysznym sosie. Przepis taki sam jak w książce, tylko pominęłam smażoną cukinię , która jest dodatkiem do dania.
SKŁADNIKI
200 g wędzonego łososia
300 g. makaronu farfalle
400 g. śmietanki 30%
80 g. kaparów
30 g. świeżej ostrej papryczki
150 g. pomidorów pelati
1 czerwona papryka
sól świeżo mielona
pieprz biały mielony
1 cebula
1 ząbek czosnku
80 g. oliwy z oliwek extra virgin
Dodatkowo folia aluminiowa i papier do pieczenia.
WYKONANIE
Czerwoną paprykę obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni C na 20 min.
Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy al dente prze ok 3- 4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielkością ilością oliwy z oliwek.
Na oliwie smażymy cebulę pokrojona w kostkę.
Wyjmujemy paprykę z piekarnika i zawijamy jaw folię aluminiową. Folia sprawi ,że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki.
Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do cebuli na patelni.
Pomidory siekamy w drobną kostkę, przekładamy na patelnie w raz z sokiem. Mieszamy.
Paprykę odwijamy z foli , obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietaną.
Ostrą papryczkę kroimy i dodajemy odrobinę do dania. Dodajemy kapary i paprykę. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę pieprzu. Gotujemy chwilę w celu odparowania sosu.
Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/02/makaron-farfalle-w-kremowym-sosie-z.html