Wykonanie
Pascal kontra Okrasa taką książkę można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż w końcu się doczekała. Przepis Okrasy jest naprawdę doskonały, a
makaron w takim sosie to poezja smaku.
Wędzony łosoś,
kapary,
papryka,
pomidory i wszystko w pysznym sosie. Przepis taki sam jak w książce, tylko pominęłam smażoną
cukinię , która jest dodatkiem do dania.

SKŁADNIKI200 g
wędzonego łososia300 g.
makaronu farfalle400 g.
śmietanki 30%80 g.
kaparów30 g. świeżej
ostrej papryczki150 g.
pomidorów pelati1
czerwona paprykasól świeżo mielona
pieprz biały mielony1
cebula1 ząbek
czosnku80 g.
oliwy z oliwek extra virginDodatkowo folia aluminiowa i papier do pieczenia.WYKONANIE
Czerwoną paprykę obtoczoną w niewielkiej ilości
oliwy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni C na 20 min.
Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej
wody i gotujemy al dente prze ok 3- 4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielkością ilością
oliwy z oliwek.Na
oliwie smażymy
cebulę pokrojona w kostkę.Wyjmujemy
paprykę z piekarnika i zawijamy jaw folię aluminiową. Folia sprawi ,że po chwili łatwiej obierzemy
paprykę ze skórki.Siekamy ząbek
czosnku i dodajemy do
cebuli na patelni.
Pomidory siekamy w drobną kostkę, przekładamy na patelnie w raz z
sokiem. Mieszamy.
Paprykę odwijamy z foli , obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dobrze odparowane
pomidory na patelni zalewamy
śmietaną.
Ostrą papryczkę kroimy i dodajemy odrobinę do dania. Dodajemy
kapary i
paprykę. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę
pieprzu. Gotujemy chwilę w celu odparowania sosu.

Plastry
łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.