ßßß
SKŁADNIKI200 g wędzonego łososia300 g. makaronu farfalle400 g. śmietanki 30%80 g. kaparów30 g. świeżej ostrej papryczki150 g. pomidorów pelati1 czerwona paprykasól świeżo mielonapieprz biały mielony1 cebula1 ząbek czosnku80 g. oliwy z oliwek extra virginDodatkowo folia aluminiowa i papier do pieczenia.WYKONANIECzerwoną paprykę obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 220 stopni C na 20 min.Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy al dente prze ok 3- 4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielkością ilością oliwy z oliwek.Na oliwie smażymy cebulę pokrojona w kostkę.Wyjmujemy paprykę z piekarnika i zawijamy jaw folię aluminiową. Folia sprawi ,że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki.Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do cebuli na patelni.Pomidory siekamy w drobną kostkę, przekładamy na patelnie w raz z sokiem. Mieszamy.
Paprykę odwijamy z foli , obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietaną.
Ostrą papryczkę kroimy i dodajemy odrobinę do dania. Dodajemy kapary i paprykę. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę pieprzu. Gotujemy chwilę w celu odparowania sosu.
Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.