Wykonanie
Sezon na
papryki jest w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem
paprykowym.
Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo
paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z
makaronu z dodatkiem
papryki przygotowała
Malwina .
Składniki :4
czerwone papryki1 średnia
cebula2-3 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki słodkiej i
pikantnej paprykiszczypta
płatków chillisól,
pieprz250-300g ulubionego
makaronu (u mnie spaghetti)
Przygotowanie :
Papryki upiec w piekarniku, aż będą miękkie (około 30 minut w 180 stopniach, w połowie czasu można je odwrócić). Ostrożnie wyjąć (najlepiej szczypcami), owinąć w folię i odstawić na kilka minut, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
Makaron ugotować al dente i odcedzić.W międzyczasie na patelni zeszklić
cebulę z
czosnkiem, doprawić
solą i
pieprzem.Upieczoną i obraną
paprykę i przesmażoną
cebulę dokładnie zmiksować po czym przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka, lekko podgrzewać i doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
papryką (słodką i ostrą) oraz
płatkami chilli. Chwilę gotować, aby sos zgęstniał, dodać
makaron, wymieszać aby pokrył się sosem i natychmiast podawać.
Smacznego !