Wykonanie
Składniki:- 100g
wędzonego łososia- 150g
makaronu kokardki- 1 mała
cukinia- 1 szklanka passaty pomidorowej lub domowego przecieru- 2-3 łyżeczki
kapar- 4 łyżki
śmietany 30%- 1 mała
czerwona papryka- 1 mała
cebula- 1 ząbek
czosnku-
oregano-
sól i
pieprz- kilka gałązek
koperku- 1 łyżka
oliwySposób przygotowania:1.
Makaron gotujemy na pół twardo, następnie odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.2.
Cukinię kroimy w plasterki i wraz z miażdżonym
czosnkiem podsmażamy na
oliwie (aż zmięknie, ale pozostając w formie plasterków), doprawiając pod koniec
solą i
pieprzem. Gotową przekładamy na talerz, układając w dowolną kompozycję.3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną
cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i
pomidora, chwile smażymy, po czym zalewamy passatą
pomidorową i gotujemy ok. 5 min, wlewamy
śmietanę, zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojonego
łososia,
makaron, gotujemy, aż
makaron wchłonie sos i stanie się al dente, pod koniec przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano, dodajemy
kapary. Gotowy
makaron wykładamy na wcześniej przygotowaną
cukinię, posypujemy
koperkiem.