Wykonanie
To bardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak
ciasta francuskiego doskonale łączy się ze
szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.


SKŁADNIKI1 duży płat
ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze1 podwójny
filet z kurczakaopakowanie
szpinaku rozdrobnionego10 dag.
sera koziegopół opakowania
sera fetta2 ząbki
czosnkusól.
pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka2 łyżki
oleju1 łyżka
oliwy1
cebulapasta z
suszonych pomidorów ( nie musi być)WYKONANIE
Mięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki
kurczaka. Do miseczki dodajemy połowę
przyprawy do kurczaka dodajemy 1 łyżkę
oliwy, mieszamy. Taką marynatą nacieramy
kurczaka i zostawiamy przynajmniej na 3-4 godziny.Przygotowujemy
szpinak:Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju. Dodajemy
cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do
cebulki dodajemy odciśnięty
szpinak doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy pokruszony
ser,
czosnek. Chwilę smażymy.
Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce
oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty
ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z
pomidorów, na każdy kładziemy kawałek
filetu drobiowego . Na filet dużo
szpinaku, na wierzch pasek
sera.Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię.

Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.