Wykonanie

To aromatyczne danie robi się szybko i łatwo, a zapach
suszonych pomidorów przenosi nas w sentymentalną podróż po małych, włoskich uliczkach, wysuszonych od słońca polach i głębokiego smaku
wina. Lubie go robić kiedy zachodzi słońce, a jego ostatnie promienie osiadają na balkonie leniwie, jakby nie chciały zgasnąć wcale. Przez otwarte okno słychać gwar bawiących się dzieci, koty leżą na sofie z najedzonymi brzuszkami a ja siadam w miłym towarzystwie z miską
makaronu na kolanach. Jak na włoskie danie przystało, jest go tyle, że nawet niezapowiedziany gość zajada się z uśmiechem.Składniki:- 2
piersi z kurczaka- 3 łyżki
przyprawy do kurczaka- słoiczek
suszonych pomidorów- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- mała
śmietanka 30%-
sól,
pieprz

Przygotowanie:Na patelnię wlewam
oliwę z oliwek ze słoika
pomidorów suszonych. Wrzucam pokrojoną w kostkę
cebulę i zgnieciony ząbek
czosnku. Smażę około 2 minuty. Dorzucam pokrojone
suszone pomidory i zalewam
śmietaną. Redukuje aż sos zgęstnieje, doprawiam
pieprzem.
Pierś z kurczaka kroję w kostki, dodaję
przyprawę do kurczaka. Smażę na patelni. Gotowego
kurczaka wrzucam do sosu i jeszcze przez chwilę duszę wszystko razem na patelni. Podaję z
makaronem i lampką
wina.