Wykonanie
Ćwiczeń przedświątecznych ciąg dalszy...Marzy mi się idealny, wilgotny, korzenny i ciężki piernik. Taki, który wypełniłby swoim zapachem cały dom.I znalazłam, piernik
Magdy Gessler. Jej przepis na piernik ze
śliwkami i ogromną ilością
czekolady jest dokładnie taki. Ten, jako absolutnie doskonały, zostawiam na później.Dzisiaj będzie o innym bardzo dobrym, o pierniku Elizy Mórawskiej.Według przepisu powinien on zawierać
orzechy i suszone
wiśnie. Z braku
wiśni poprzestałam na orzechach i migdałach. Można je oczywiście zastąpić
rodzynkami, ale ja za nimi nie przepadam i stąd moja wersja jest trochę uboższa. Trochę, bo
orzechów i
migdałów jest w nim całe mnóstwo.
Rodzynki są w pierniku jednak potrzebne do podtrzymania jego wilgotności. Następnym razem dodam
śliwki suszone, które zdecydowanie bardziej lubię niż
rodzynki.PIERNIK Z
ORZECHAMI I
MIGDAŁAMI BEZ SUSZONYCH
WIŚNISkładniki:2
jajka120g
cukru250ml płynnego
miodu125g
masła, stopionego i ostudzonego125ml świeżo zaparzonej, mocnej
kawy280g
mąki pszennej2 łyżki
przyprawy do piernika (można dać mniej, ja lubię dużo)1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
imbiru w proszku2 łyżeczki
goździków utłuczonych w moździerzu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej100g pokruszonych
orzechów włoskich100g posiekanych
migdałów100g
wiśni suszonych - ja nie miałam, ale dobrze jest dodać
Jak zrobiłam:1.
Jajka utarłam z
cukrem. Ciągle ucierając dodawałam
miód,
masło i
kawę.2. Wszystkie suche składniki, czyli
mąkę z
przyprawami, proszkiem i
sodą wymieszałam.
3. Dodałam suche składniki do mokrych i miksowałam przez dobrą chwilę, aż się dobrze połączyły, a masa była gładka i jednolita.4. Do masy dodałam
orzechy i
migdały ( i ewentualnie
wiśnie, czy
śliwki). Wymieszałam dokładnie.
5. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Masę włożyłam do formy keksowej, wysmarowanej
masłem i wysypanej
kaszką kukurydzianą ( może być
bułka tarta).
Piekłam przez 60 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, musi być suchy, czy ciasto już wypieczone.
Piernik można oblać
czekoladą z wierzchu, można przełożyć powidłami; ten jednak chciałam zrobić jak najprostszy.Obiecany piernik
Magdy Gessler, który można przechowywać tygodniami, a im starszy tym lepszy, za parę dni. Następnymi moimi przepisami będą świąteczny sernik, mój popisowy, a także rewelacyjne
makaroniki przekładane
czekoladą.