Wykonanie

Krem z
pomidorów to prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna alternatywa do tradycyjnej zupy pomidorowej- niby to samo a jednak całkiem coś innego.Będziemy potrzebować:ok. litra
wywaru (jarzynowego lub drobiowego na jarzynach)średniej wielkości
cebulę2 puszki
pomidorówśmietanę2 łyżki
oleju1 łyżka
masła2 kromki
chleba lub
bułki (może też być
chleb tostowy czy
bagietka)
cukier (opcjonalnie)1 ząbek
czosnku (opcjonalnie, ale ja zawsze dodaję)
tymianek,
bazylia,
oregano,
natka pietruszki (opcjonalnie, wg smaku)
ser żółty do posypania (opcjonalnie)Jeśli robimy ze świeżych
pomidorów na początku trzeba je sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę. Ponieważ ja lubię rozwiązania proste i szybkie najczęściej wykorzystuję
pomidory w puszce (polecam te z Lidla).
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę (bez znaczenia), podsmażyć na 2 łyżkach
oleju i pół łyżce
masła.
Cebula powinna się zeszklić, trzeba uważać, aby jej nie przypalić. W czasie podsmażania
cebuli dorzucić przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.Następnie podsmażyć (ok. 10 minut) na patelni z
masłem pomidory.Do gorącego
wywaru wrzucić
pomidory,
cebulę z
czosnkiem. Blenderem zmiksować zupę na gładki krem. Następnie dodajemy 2 podsmażone kromki
chleba (grzanki) i jeszcze raz wszystko miksujemy. Dodać dużą łyżkę
śmietany (rozrobionej z odrobiną zupy w osobnym naczyniu). Doprawić
solą,
pieprzem i wybranymi
ziołami.Jeśli ktoś nie chce dodawać
śmietany do całości może udekorować talerz z zupą keksem
śmietany z listkiem
bazyli.Polecam podawać z
groszkiem ptysiowym lub grzankami, można też zrobić grzanki
czosnkowe.Inną wersją jest posypanie kremu startym
żółtym serem.Smacznego!