Wykonanie
Dziś pierwszy raz robiłam sama placki tortilli. Zrobiłam dwie wersje: pszenną i kukurydzianą. Przepis jest prosty, jednak muszę przyznać, że trochę się namęczyłam, aby rozwałkować na ładne koła ciasto kukurydziane. Może dałam za dużo
wody, bo aż pól szklanki:/ Z wersją pszenną nie miałam żadnych kłopotów, i to ona bardziej smakowała mojemu mężowi. Choć muszę przyznać, że kukurydziana, też ma w sobie „to coś”.

Nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek
będę kupować gotowe placki tortilli. Te domowe są równie pyszne i bez chemii. Moje dzieciaki zjadły po dwie tortille z nadzieniem i dodatkowo po samym placku:) Byłam zachwycona, przemyciłam nawet
awokado i mix
sałat, których teoretycznie moje dzieci nie lubią:)Ciasto na tortille pszenną (8 szt):1 szklanka
mąki pszennej (przesianej)1/4 łyżeczki grubej
soli1,5 łyżki
smalcuok 1/3 szklanki gorącej
wodyRozpuszczamy
smalec w gorącej wodzie. Następnie wlewamy mieszankę do
mąki z
solą, mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy kilka minut ręką. Kiedy cisto jest gładkie i elastyczne formujemy go w kulę i zostawiamy w przykrytej folią misce na ok. godzinę (może być trochę krócej). Po tym czasie dzielimy ciasto na osiem równych części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie koła. Placki tortilli pieczemy na patelni, z dnem z powłoką nieprzywierającą, bez tłuszczu, po 45-60 sekund z każdej strony. Placki maja być blade z brązowymi plamkami. Aby placki były bardziej elastyczne, możemy zawijać te upieczone na zwilżoną
wodą ścierkę. Podajemy z ulubionym nadzieniem. Jeśli tortillę przygotowaliśmy wcześniej, przed podaniem możemy je podgrzać na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.Przygotowanie wersji kukurydzianej jest takie same jak w przypadku tortilli pszennych. Zatem poniżej podaję tylko składniki, oraz propozycje na dwa farsze z
kurczakiem.Ciasto na tortille kukurydziane:pół szklanki
mąki pszennej (przesianej)pół szklanki
mąki kukurydzianej (przesianej)1/4 łyżeczki grubej
soli1 łyżka tłuszczu (
smalcu,
masła lub
oleju)1/3 szklanki gorącej
wody (jeśli ciasto zbyt zbite można dolać więcej
wody)Przykładowe nadzienie:sos do posmarowania tortilli: wymieszana
musztarda z
majonezem (1:2)mix
sałatgrilowana lub podsmażona na patelni
pierś kurczaka pokrojona w kostkę lub paski, może być tylko osolona lub w przyprawach do drobiu
kiełki rzodkiewkiogórek świeży pokrojony w półtalarkipokrojony
pomidor lub
pomidorki koktajlowesos: 2 łyżki
oliwy lub
oleju wymieszane z
sokiem z cytryny (do smaku)
sól i
pieprzMożemy układać pojedynczo składniki na posmarowaną sosem tortillę, lub wymieszać wszystko razem, jak
sałatkę, a następnie układać na placki. Zawinąć tortillę i smacznego!Propozycja nr 2:
kurczak (jak wyżej)
papryka czerwona pokrojona w cienkie paski
ogórek pokrojony w słupki
awokado pokrojone w paski, skropione
sokiem z cytrynypomidor w paskimix
salat lub
sałata masłowasos do posmarowania tortilli:
majonez z
musztardą (2:1)Placki smarujemy sosem, następnie układamy warzywa i zawijamy.smacznego!