ßßß Cookit - przepis na Grochówka — zupa grochowa

Grochówka — zupa grochowa

nazwa

Wykonanie

Gro­chówka… któż nie zna? Bar­dzo smaczna, pożywna, mię­sna zupa gro­chowa, która wcho­dzi górą, wycho­dzi — jak aero­zol — dołem, kilka godzin póź­niej. O żoł­nier­skiej gro­chówce krążą legendy, że sta­no­wiła tajemną broń, a jeden z jej pro­duk­tów prze­miany mate­rii słu­żył jako gaz bojowy tudzież do oświe­tla­nia ulic i goto­wa­nia innych — rów­nie nie­skrom­nych — posił­ków. Podobno morzyła też strzygi i roz­ga­niała nie­bo­żęta, acz­kol­wiek nie ma tego teraz jak spraw­dzić, bo z impe­tem odrzu­towca wkro­czy­li­śmy w XXI wiek i wszel­kie sta­ro­żytne stwory jakoś tak stra­ciły na zna­cze­niu.
Uwaga! Gro­chówka, którą pre­zen­tuję poni­żej to por­cja MEGA, więc jeśli ktoś nie potrze­buje jedze­nia na kilka dni, może śmiało pro­por­cjo­nal­nie zmniej­szyć ilość skład­ni­ków, np. o połowę. Do goto­wa­nia gro­chówki oprócz dużego, kil­ku­li­tro­wego garnka, będziemy potrze­bo­wać patelni, na któ­rej zesma­żymy część skład­ni­ków.
Składniki
0,5kg łuska­nego, suchego gro­chu,
0,4kg wędzo­nego, suro­wego boczku,
0,2–0,3kg mie­szanki mro­żo­nych warzyw: mar­chewki, pie­truszki, selera, kala­fiora, fasolki szpa­ra­go­wej, pora, papryki itp.
1–2 cebule,
4–6 ząb­ków czosnku,
2 wołowe kostki roso­łowe o smaku wędzonki,
1–2 liście lau­rowe,
2 owoce ziela angiel­skiego,
sól lub warzywko oraz pieprz mie­lony, świeży i cukier trzci­nowy,
przy­prawa do zup Maggi albo podobna (osta­tecz­nie może być ciemny sos sojowy),
olej rze­pa­kowy,
woda.
Gro­chówkę naj­le­piej przy­rzą­dzać dzień przed spo­ży­ciem — jest z nią tro­chę tak jak z bigo­sem. Jeśli gro­chówka chwilę się prze­gry­zie, będzie naj­smacz­niej­sza. W pierw­szej kolej­no­ści boczek wkła­damy do garnka, zale­wamy taką ilo­ścią wody, aby był przy­kryty i gotu­jemy ok. 0,5h. W mię­dzy­cza­sie szat­ku­jemy cebulę, solimy, cukrzymy i sma­żymy na roz­grza­nym na patelni oleju rze­pa­ko­wym na rumiany kolor. Po usma­że­niu cebulę odkła­damy na tale­rzyk sta­ra­jąc się zosta­wić tłuszcz na patelni. Gdy boczek już się ugo­tuje wycią­gamy go z wody do prze­sty­gnię­cia.
Groch na gro­chówkę płu­czemy, wrzu­camy do wywaru po boczku, doda­jemy liście waw­rzynu, ziele angiel­skie oraz kostkę roso­łową i gotu­jemy do mięk­ko­ści na wol­nym ogniu, czę­sto mie­sza­jąc (groch lubi przy­wie­rać do dna). Gdy wywar nam już zawrze, boczek kro­imy w kostkę, oddzie­la­jąc chrząstki i lekko pod­sma­żamy na patelni na pozo­sta­łym po cebuli tłusz­czu. W końcu doda­jemy sma­żoną cebulkę do boczku i jesz­cze chwilę prze­sma­żamy.
W trak­cie goto­wa­nia gro­chówki co jakiś czas dole­wamy odro­binę wody, tak aby groch był cały czas przy­kryty. Gdy groch nieco zmięk­nie, co spraw­dzimy orga­no­lep­tycz­nie — da się go pogryźć, ale będzie chru­piący i lekko mączy­sty — doda­jemy mro­żone warzywa, a po kilku minu­tach od zawrze­nia — zawar­tość patelni. Dłuż­szą chwilę gotu­jemy do peł­nej mięk­ko­ści. Na koniec gro­chówkę dopra­wiamy do smaku solą lub warzyw­kiem, świeżo mie­lo­nym pie­przem i przy­prawą do zup. Jeśli zacho­dzi taka potrzeba to zupę gro­chową możemy nieco posło­dzić.
Smacz­nego! Jeśli gro­chówka dobrze odstra­sza strzygi i inne upiory to daj pro­szę łapkę w górę
Gro­chówka to bar­dzo smaczna, pożywna, mię­sna zupa gro­chowa, pro­sta w przy­go­to­wa­niu i sycąca na dłu­gie godziny.
Skład­niki:
0,5kg łuska­nego, suchego gro­chu
0,4kg wędzo­nego, suro­wego boczku
0,2–0,3kg mie­szanki mro­żo­nych warzyw
1–2 cebule
4–6 ząb­ków czosnku
2szt. woło­wych kostek roso­ło­wych o smaku wędzonki
1–2 liście lau­rowe
2szt. owo­ców ziela angiel­skiego
sól lub warzywko oraz pieprz mie­lony, świeży i cukier trzci­nowy
przy­prawa Maggi lub podobna
olej rze­pa­kowy
woda
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/grochowka-zupa-grochowa