ßßß
Składniki0,5kg łuskanego, suchego grochu,0,4kg wędzonego, surowego boczku,0,2–0,3kg mieszanki mrożonych warzyw: marchewki, pietruszki, selera, kalafiora, fasolki szparagowej, pora, papryki itp.1–2 cebule,4–6 ząbków czosnku,2 wołowe kostki rosołowe o smaku wędzonki,1–2 liście laurowe,2 owoce ziela angielskiego,sól lub warzywko oraz pieprz mielony, świeży i cukier trzcinowy,przyprawa do zup Maggi albo podobna (ostatecznie może być ciemny sos sojowy),olej rzepakowy,woda.Grochówkę najlepiej przyrządzać dzień przed spożyciem — jest z nią trochę tak jak z bigosem. Jeśli grochówka chwilę się przegryzie, będzie najsmaczniejsza. W pierwszej kolejności boczek wkładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby był przykryty i gotujemy ok. 0,5h. W międzyczasie szatkujemy cebulę, solimy, cukrzymy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym na rumiany kolor. Po usmażeniu cebulę odkładamy na talerzyk starając się zostawić tłuszcz na patelni. Gdy boczek już się ugotuje wyciągamy go z wody do przestygnięcia.Groch na grochówkę płuczemy, wrzucamy do wywaru po boczku, dodajemy liście wawrzynu, ziele angielskie oraz kostkę rosołową i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu, często mieszając (groch lubi przywierać do dna). Gdy wywar nam już zawrze, boczek kroimy w kostkę, oddzielając chrząstki i lekko podsmażamy na patelni na pozostałym po cebuli tłuszczu. W końcu dodajemy smażoną cebulkę do boczku i jeszcze chwilę przesmażamy.W trakcie gotowania grochówki co jakiś czas dolewamy odrobinę wody, tak aby groch był cały czas przykryty. Gdy groch nieco zmięknie, co sprawdzimy organoleptycznie — da się go pogryźć, ale będzie chrupiący i lekko mączysty — dodajemy mrożone warzywa, a po kilku minutach od zawrzenia — zawartość patelni. Dłuższą chwilę gotujemy do pełnej miękkości. Na koniec grochówkę doprawiamy do smaku solą lub warzywkiem, świeżo mielonym pieprzem i przyprawą do zup. Jeśli zachodzi taka potrzeba to zupę grochową możemy nieco posłodzić.
Smacznego! Jeśli grochówka dobrze odstrasza strzygi i inne upiory to daj proszę łapkę w górę
Grochówka to bardzo smaczna, pożywna, mięsna zupa grochowa, prosta w przygotowaniu i sycąca na długie godziny.Składniki:0,5kg łuskanego, suchego grochu0,4kg wędzonego, surowego boczku0,2–0,3kg mieszanki mrożonych warzyw1–2 cebule4–6 ząbków czosnku2szt. wołowych kostek rosołowych o smaku wędzonki1–2 liście laurowe2szt. owoców ziela angielskiegosól lub warzywko oraz pieprz mielony, świeży i cukier trzcinowyprzyprawa Maggi lub podobnaolej rzepakowywoda