ßßß Cookit - przepis na Sposób na lato – zupy owocowe!

Sposób na lato – zupy owocowe!

nazwa

Wykonanie

Zupy owocowe – czy ktoś jeszcze o nich pamięta? Kiedyś jadane były przez całe rodziny i stanowiły jedne z kluczowych aspektów lata i domowych obiadów. A takie nazwy, jak ślinianka czy wiślanka – czy ktoś jeszcze o nich pamięta? Zupy owocowe były fenomenem za czasów moich dziadków oraz rodziców. Trochę z sentymentu kilka przepisów dzisiaj przedstawiam.
Osobiście nie cierpię, nie znoszę i w ogóle fuuuj jeśli chodzi o zupy owocowe! Nigdy nie rozumiałam, jak moja babcia może się nimi tak zajadać. Ugotowane owoce z mąką – blee! Jednak kilka jej przepisów wy
daje mi się interesujący, nie tyle dla mnie, co dla innych, wiec oto i one 😉
Zupy owocowe można robić z owoców świeżych – surowych, gotowanych lub z przetworów. Dawniej gotowano też zupy owocowe z winem, wodą i cukrem. Inny rodzaj zup to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Do zup owocowych również podawano słodkie grzanki, biszkopty, sucharki, groszek ptysiowy, a nawet łazanki.
Bananowy krem
Składniki:
100 ml mleczka kokosowego
100 ml mleka
2 banany
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka kaszy manny
kurkuma
cynamon
odrobina wanilii
Przygotowanie : Mleko oraz mleko kokosowe zagotować z cynamonem, kurkumą i cukrem. Dodać banany i sok z pomarańczy. Zagęścić kaszą manną, chwilę pogotować. Zmiksować, przelać na talerz, posypać cynamonem i wanilią.
Truskawkowy kisiel
Składniki:
0,5 kg truskawek
1 l wody
1 kisiel truskawkowy
cukier do smaku
owoce do przybrania
Przygotowanie: Truskawki ugotować w osłodzonej wodzie. Kisiel rozrobić z małą ilością zimnej wody. Wlać kisiel do ugotowanych owoców ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Podawać z dowolnymi owocami. Smakuje na zimno i na ciepło.
Maliny z miodem
Składniki:
1/2 kg malin
1/2 łyżki posiekanej bazylii
100 g miodu akacjowego
Przygotowanie: W rondelku stopić miód, a następnie dodać maliny (odkładając kilka). Doprowadzić do wrzenia i mieszać przez 5 min. Przecedzić, dodać bazylię i maliny w całości. Przechowywać 2 godziny w lodówce.
Przepisy znalezione na stronie uroda i zdrowie.
Google +
Źródło:http://odkrywcasmakow.pl/zupy-owocowe