Wykonanie
Na tech pulitykach to my się za bardzo nie znamy, bo
wieta, my ze wsi i w ogóle. Ale z okanzji wyborów powiemy Wam jedno: dla takich wiernych fanów
kiszonych ogórków jak my wybór może być tylko jeden.Nu, pulityka pulityko, a jeść cosik trza – na ten przykład
królika se możeta, tak jak i my, upolować, sprawić i we
winie przyrządzić. I co, że chałupa słomo kryta, że klepisko pod nogyma, skoro na
stole jak we samym Belwederze!

Składniki:1
tuszka królika6 plasterków
boczku2 średnie
marchewki1
pietruszka2
cebule4 ząbki
czosnku½ kostki
masła100 ml
czerwonego winaoliwa z oliwekowoce jałowca,
tymianek,
rozmaryn, cząber,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Królika dokładnie myjemy i dzielimy na części – skoki, łapy, comber w 3-4 kawałkach (w zależności od wielkości
królika). Mostka i wątroby nie wyrzucamy – mogą się przydać do przyrządzenia chociażby pasztetu.
Mięso nacieramy
solą,
pieprzem i
ziołami, następnie
oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Marchew i
pietruszkę kroimy w duże kawałki,
cebulę w duże piórka.
Czosnku nie kroimy, tylko rozgniatamy dłonią.Na patelni rozgrzewamy
oliwę z łyżką
masła, wrzucamy
czosnek i
cebulę, smażymy do delikatnego zeszklenia. Dokładamy
marchew i
pietruszkę, doprawiamy
ziołami i
solą, dusimy 3 minuty.Naczynie żaroodporne natłuszczamy
oliwą, wykładamy na dno całą zawartość patelni.Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę
oliwy z dwiema łyżkami
masła. Zamarynowane
mięso obsmażamy szybko z każdej strony. Zalewamy
winem i dusimy przez chwilę. Następnie układamy kawałki
królika w naczyniu żaroodpornym na warzywach i zalewamy wszystko płynem pozostałym po smażeniu. Pomiędzy kawałki
mięsa wtykamy kilka
owoców jałowca, kilka ziaren
ziela angielskiego i dwa
liście laurowe. Na wierzch układamy kawałki pozostałego
masła i niedbale porwane plasterki
boczku.Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut.Podajemy
królika na warzywach, z puree z
zielonej soczewicy z prażonym
boczkiem i lekką
sałatą skropioną
cytryną.