ßßß Cookit - przepis na Królik z warzywami w czerwonym winie

Królik z warzywami w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Na tech pulitykach to my się za bardzo nie znamy, bo wieta, my ze wsi i w ogóle. Ale z okanzji wyborów powiemy Wam jedno: dla takich wiernych fanów kiszonych ogórków jak my wybór może być tylko jeden.
Nu, pulityka pulityko, a jeść cosik trza – na ten przykład królika se możeta, tak jak i my, upolować, sprawić i we winie przyrządzić. I co, że chałupa słomo kryta, że klepisko pod nogyma, skoro na stole jak we samym Belwederze!
Składniki:
1 tuszka królika
6 plasterków boczku
2 średnie marchewki
1 pietruszka
2 cebule
4 ząbki czosnku
½ kostki masła
100 ml czerwonego wina
oliwa z oliwek
owoce jałowca, tymianek, rozmaryn, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Królika dokładnie myjemy i dzielimy na części – skoki, łapy, comber w 3-4 kawałkach (w zależności od wielkości królika). Mostka i wątroby nie wyrzucamy – mogą się przydać do przyrządzenia chociażby pasztetu. Mięso nacieramy solą, pieprzem i ziołami, następnie oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Marchew i pietruszkę kroimy w duże kawałki, cebulę w duże piórka. Czosnku nie kroimy, tylko rozgniatamy dłonią.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy do delikatnego zeszklenia. Dokładamy marchew i pietruszkę, doprawiamy ziołami i solą, dusimy 3 minuty.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą, wykładamy na dno całą zawartość patelni.
Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę oliwy z dwiema łyżkami masła. Zamarynowane mięso obsmażamy szybko z każdej strony. Zalewamy winem i dusimy przez chwilę. Następnie układamy kawałki królika w naczyniu żaroodpornym na warzywach i zalewamy wszystko płynem pozostałym po smażeniu. Pomiędzy kawałki mięsa wtykamy kilka owoców jałowca, kilka ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Na wierzch układamy kawałki pozostałego masła i niedbale porwane plasterki boczku.
Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podajemy królika na warzywach, z puree z zielonej soczewicy z prażonym boczkiem i lekką sałatą skropioną cytryną.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2015/05/10/krolik-z-warzywami-w-czerwonym-winie