Wykonanie
Zainspirowana weekendową podróżą do Warszawy, postanowiłam wykorzystać jeden z kulinarnych pomysłów i stworzyć danie na wzór
tajskich potraw. Dużo koloru, dużo świeżości i różnorodne połączenia smaków – to coś, co zdecydowanie kojarzy mi się z kuchnią Tajlandii. Ponadto miałam ochotę na słodkie połączenia składników, stąd pomysł na wykorzystanie
mango i
ananasa w przepisie :) Danie jest łatwe w przygotowaniu i zdrowe w spożywaniu. Zapraszam do stołu :)POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)4 nogi
kurczaka100 g
ryżu1
mango5 plastrów
ananasa z puszki3/4
kukurydzy z puszki1
czerwona papryka1 pęczek
cebuli dymki3 cm świeżego
imbiru4 łyżki
miodu4 łyżki
białego octu winnego4 łyżki
wody4 łyżeczki sproszkowanego
imbiru1
limonkaszczypta sproszkowanego
chillisólSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kurczak : zrobić marynatę.
Miód,
ocet winny,
wodę, sok z połowy
limonki i sproszkowany
imbir dobrze wymieszać. Dodać pół łyżeczki
soli. Następnie umyte nogi
kurczaka obtoczyć i zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie
mięso przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do pieczenia na około godzinę, do nagrzanego na około 200 stopni piekarnika. Piec
kurczaka dopóki się nie zarumieni,ugotować
ryż. Odstawić go do ostudzenia. Na patelni rozgrzać
olej (ja używałam
ryżowy) i dodać pokrojony w drobne paseczki
imbir. Po około minucie dorzucić pokrojoną w grubą kostkę
paprykę. Chwilę smażyć, następnie dodać
kukurydzę, pokrojonego w mniejsze kawałki
ananasa i
mango. Aby pokroić
mango, najlepiej najpierw obrać je ze skórki, następnie z zewnątrz zrobić nacięcia w kratkę, po czym od strony pestki odciąć stworzone z zewnątrz kostki :)wszystkie składniki chwilę smażyć, doprawić szczyptą
chilli, następnie dodać
ryż, pokrojoną
cebulę dymkę i skropić wszystko
sokiem z połówki
limonki. Wszystko razem wymieszać i gotowe :)
Ryż z warzywami nałożyć na talerz i podawać z upieczonymi nogami
kurczaka. SMACZNEGO!

