ßßß Cookit - przepis na KURCZAK Z WARZYWAMI PO TAJSKU

KURCZAK Z WARZYWAMI PO TAJSKU

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana weekendową podróżą do Warszawy, postanowiłam wykorzystać jeden z kulinarnych pomysłów i stworzyć danie na wzór tajskich potraw. Dużo koloru, dużo świeżości i różnorodne połączenia smaków – to coś, co zdecydowanie kojarzy mi się z kuchnią Tajlandii. Ponadto miałam ochotę na słodkie połączenia składników, stąd pomysł na wykorzystanie mango i ananasa w przepisie :) Danie jest łatwe w przygotowaniu i zdrowe w spożywaniu. Zapraszam do stołu :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)
4 nogi kurczaka
100 g ryżu
1 mango
5 plastrów ananasa z puszki
3/4 kukurydzy z puszki
1 czerwona papryka
1 pęczek cebuli dymki
3 cm świeżego imbiru
4 łyżki miodu
4 łyżki białego octu winnego
4 łyżki wody
4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 limonka
szczypta sproszkowanego chilli
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kurczak : zrobić marynatę. Miód, ocet winny, wodę, sok z połowy limonki i sproszkowany imbir dobrze wymieszać. Dodać pół łyżeczki soli. Następnie umyte nogi kurczaka obtoczyć i zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do pieczenia na około godzinę, do nagrzanego na około 200 stopni piekarnika. Piec kurczaka dopóki się nie zarumieni,
ugotować ryż. Odstawić go do ostudzenia. Na patelni rozgrzać olej (ja używałam ryżowy) i dodać pokrojony w drobne paseczki imbir. Po około minucie dorzucić pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Chwilę smażyć, następnie dodać kukurydzę, pokrojonego w mniejsze kawałki ananasa i mango. Aby pokroić mango, najlepiej najpierw obrać je ze skórki, następnie z zewnątrz zrobić nacięcia w kratkę, po czym od strony pestki odciąć stworzone z zewnątrz kostki :)
wszystkie składniki chwilę smażyć, doprawić szczyptą chilli, następnie dodać ryż, pokrojoną cebulę dymkę i skropić wszystko sokiem z połówki limonki. Wszystko razem wymieszać i gotowe :) Ryż z warzywami nałożyć na talerz i podawać z upieczonymi nogami kurczaka. SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/kurczak-warzywami-tajsku