Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:3
jajka,1
budyń śmietankowy lub
waniliowy ( bez
cukru ),100g
cukru,szczypta
soli,85g
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
octu,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,4 łyżki
oleju.Masa serowa:250ml
mleka,20g
żelatyny,500g
twarogu tłustego,500g
sera mascarpone,5-6 łyżek
cukru pudru.Frużelina brzoskwiniowa:puszka
brzoskwiń w syropie ( 411g z
syropem ),2 łyżki
cukru pudru,1 i 1/2 łyżeczki
żelatyny,1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej.Przygotowanie:
Biszkopt:Odzielić
białka od
żółtek.
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawać
cukier.
Żółtka wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
octem i 1 łyżką
oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych
białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte
żółtka,
mąkę,
budyń (proszek) i na koniec
olej. Wlać do tortownicy ( o średnicy 26cm). Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić
biszkopt do całkowitego ostygnięcia.Masa serowa:
Mleko zagotować i po zdjęciu z ognia rozpuścić w nim
żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Jeżeli chcesz
mieć bardziej gładką masę
twaróg zmiel dwukrotnie maszynką.
Twaróg wymieszać z
mascarpone i z
cukrem pudrem ( ilość
cukru pudru można samemu dodawać - w zależności jakie kto słodkie lubi ). Gdy
mleko wystygnie wlać do masy serowej i zmiksować. Gotową masę przełożyć na
biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki.Frużelina brzoskwiniowa:
Brzoskwinie razem z
syropem przełożyć do garnuszka. Zagotować z
cukrem pudrem. Mieszać do momentu aż
cukier puder się rozpuści. Dodać rozpuszczoną
mąkę ziemniaczaną w minimalnej ilości zimnej
wody. Zamieszać i po chwili ściągnąć z ognia.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody i dodać do
brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ).


Smacznego!!!