Wykonanie

Nowy Rok nadszedł :) A z nim nowe
plany, nowe nadzieje, nowe postanowienia. W moi przypadku można powiedzieć nic nowego, ale mam nadzieję, że
plany choć nie nowe, nadzieje nie pierwszej świeżości to jednak się spełnią. Postanowień nie robię, zobaczę co przyniesie mi każdy następny dzień. Ubiegły rok powitany został stwierdzeniem "To będzie dobry rok". Obecny rok będzie lepszy!!!Jest takie stwierdzenie, że "Jak na Nowy Rok, tak cały Rok". Idą tym tropem postanowiłam uroczyście go rozpocząć, coby przynosił on same przyjemności oraz słodkości i przygotowałam tort noworoczny.
Jagodowo,
śmietankowo,
kawowo,
czekoladowy z
owocami granatu :) Dla każdego coś dobrego!Składniki na
biszkopta:- 4
jajka- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki
oleju- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szkalnki
octu- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejWykonanie:
Żółtka mieszamy z
proszkiem do pieczenia oraz
octem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Białka ubijamy z
solą, gdy uzyskają konsystencję sztywnej piany dodajemy po łyżce
cukru cały czas mieszając. Następnie do większej miski przesiewamy
mąki i stopniowo (po łyżce) dodajemy do
białek. Wlewamy
olej oraz masę z
żółtek. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na tortownicę (natłuszczoną i wysypaną
bułką tartą). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 min w temperaturze 180 st. Najlepiej przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić je patyczkiem. Tortownicę stawiamy pionowo (możemy podeprzeć ją garnkiem, tak aby środek nie opadł i ciasto odparowała). Zimne ciasto przecinamy dwukrotnie.


Składniki do przekładania:- 1/2 słoiczka
jagód (0,5l)- 2 łyżeczki
żelatyny- 1 kartonik
śmietany 30%- 2 łyżki
cukru pudru- 1 opakowanie
serka mascarpone- kilka kropel aromatu z
wanilii- tabliczka
białej czekolady- 1/2
granatuWykonanie:
Jagody zagotowujemy w garnuszku i wlewamy do nich rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, ale uważamy aby nie stężały.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem.
Białą czekoladę rozpuszczamy z kąpieli
wodnej. Rozpuszczoną, ale nie gorącą wlewamy do miski z
serkiem mascarpone i mieszamy mikserem.Wykonanie
tortu:Na pierwszy krążek kładziemy
jagody. Czekamy aż stężeją następnie wykładamy część masy czekoladowej. Możemy powrzucać na nią kilka
jagód jeśli nie zużyliśmy wszystkich do przygotowania frużeliny. Przykrywamy drugim krążkiem, na który wykładamy całą
bitą śmietanę. Zakrywamy całość i wykańczamy tort pozostałą częścią masy czekoladowej. Do dekoracji wykorzystujemy
owoce granatu.




