Wykonanie
Cześć =) Ćwierćfunciak z
serem (quarterpounder with cheese), w Polsce znany jako McRoyal, to jeden z moich ulubionych hamburgerów.Dziś zapraszam na ćwierćfunciaka w polskiej wersji, czyli z świeżą
bułką, prawdziwym
żółtym serem,
ogórkiem kiszonym i
pomidorem malinowym.Zachęcam wszystkich, do samodzielnego przygotowania ćwierćfunciaka, ponieważ jest to idealny hamburger z dużą ilością
mięsa i podwójnym
serem!
Potrzebne będą:- 4 uncje (ćwierć funta) zmielonego
mięsa wołowego (4 uncje = 113 g)- pokrojona
cebula- kilka plasterków
ogórka kiszonego- 2 plastry
żółtego sera (najlepiej
cheddar)-
bułka-
ketchup,
musztarda-
sól,
pieprzSposób wykonania:1)
Mięso dokładnie mieszamy, aż do wytworzenia jednolitej, zbitej masy.2) Za pomocą ręki i noża formujemy burgera (jeśli
mięso będzie przylepiało się do noża, należy nóż polać lekko
wodą) tak, aby wielkością pasował do
bułki.3)
Bułkę przecinamy na pół.4) Rozgrzewamy patelnię (ja użyłem grillowej) z minimalną ilością tłuszczu, wrzucamy na nią burgera i smażymy go po 5 minut z każdej strony.5)
Bułkę podpiekamy przez chwilę w piekarniku.6) Kiedy
mięso i
bułka są już gotowe, zaczynamy składanie hamburgera. Zaczynając od dołu, na
bułkę kładziemy plaster
sera, następnie burgera, którego doprawiamy szczyptą zmielonego
pieprzu i szczyptą
soli. Na to nakładamy drugi plaster
sera, do tego kilka plasterków
ogórka kiszonego, szczyptę pokrojonej
cebuli (można ją lekko przepłukać w wodzie, żeby nie była zbyt ostra) i na samą górę odrobinę
ketchupu i
musztardy (w tej wersji dodałem również
pomidora), po czym zamykamy całość drugą połową
bułki.
Smacznego =)