Wykonanie
Cześć =) Kolejną propozycją w zapiekankowym repertuarze Kasztanowej Kuchni jest zapiekanka ziemniaczana z
kurczakiem. Ze względu na delikatne smaki jej składników, bardzo uwydatniają się nuty
ziołowe. Tutaj, jak i w wielu przepisach na potrawy z drobiu, zachęcamy do użycia
Ziół do drobiu Kamisa, mieszanki
ziołowej mającej idealną harmonię
smakową kilku
ziół oraz
cebuli i
czosnku. A
ziołową "kropką nad i" w tej zapiekance staje się
ser z dodatkiem
koperku, który roztapia się na górnej warstwie
ziemniaków i przenika do warstwy
mięsnej. Proste, a pyszne =)


Potrzebne będą (na 3 porcje)- 3 średnie
ziemniaki (ok. 400g)- plaster
wędzonego boczku (ok. 30g)- 1 średnia
cebula- 2
jajka- 2-3 łyżki drobno posiekanego
szczypioru- 1
pierś kurczaka, filet (ok. 300g)-
przyprawy:
sól,
pieprz,
Zioła do drobiu Kamisa (lub inne
zioła)- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
soku z cytryny- 4 duże plastry
sera (w tym wykonaniu: Havarti z
koperkiem duńskiej
marki Arla)Sposób wykonania:1)
Ziemniaki gotujemy w łupinach ok. 15 minut (lub obrane, ale wtedy na parze). Po przestudzeniu obieramy i kroimy w plastry.2)
Pierś z kurczaka kroimy dość drobno i mieszamy z
przyprawami,
oliwą i
sokiem z cytryny, po czym odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę.3)
Boczek kroimy jak najdrobniej i przesmażamy na patelni z posiekaną
cebulą.4) Dodajemy na patelnię
kurczaka i smażymy wszystko kilka minut do odparowania i lekkiego przyrumienienia. Na końcu dodajemy
szczypior.5) Naczynie żaroodporne wielkości ok. 20x20cm smarujemy
masłem i wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: połowę plastrów
ziemniaków oraz solimy i
pieprzymy lekko.6) Następnie wykładamy na
ziemniaki zawartość z patelni i zalewamy rozbełtanymi w miseczce
jajkami ze
szczypiorem i minimalną ilością
soli.

7) Następnie układamy drugą połowę plastrów
ziemniaków.8) Zapiekamy ok. 20 minut w 200 stopniach C, po czym kładziemy na wierzch plastry
sera i zapiekamy kolejne 10 minut.9) Podajemy z
sałatą z sosem vinaigrette lub inna surówką o orzeźwiającym smaku.

Smacznego =)Agnieszka