Wykonanie

Szukacie pomysłu na szybki i łatwy obiad? Jeśli TAK to ten przepis jest dla Was. Zapiekanka z
mięsem z indyka,
pomidorkami koktajlowymi,
makaronem typu lasagne, sporą ilością świeżych
ziół.Zapiekanki są dość kalorycznymi potrawami, dlatego spróbujcie je odchudzić tak jak ja, zamiast tłustego
mięsa wieprzowego, kupcie
udziec z
indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z
indyka, możecie też kupić gotowe
mięso mielone z
indyka. Użyjcie znacznie mniej
sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw,
pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie
szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych
ziół, a zamiast masy ze
śmietany... zresztą sprawdźcie sami!Zapraszam!

SKŁADNIKI:-
makaron lasagne- puszka
pomidorów-1/2
koncentratu pomidorowego- paczka
pomidorków koktajlowych- 300 g
mięsa z udźca
indyka- gruby plaster
szynki wędzonej surowej-
zioła świeże:
bazylia,
pietruszka,
kolendra-
sól,
pieprz,
chili-
ser żółty-
czosnek-
oliwa z oliwekNa patelni usmaż
mięso z
oliwą z oliwek,
czosnkiem i
solą.Dodaj połowę
koncentratu pomidorowego i 150 ml
wody.Naczynie żaroodporne wysmaruj
oliwą z oliwek.Na dno ułóż
mięso, przykryj płatami
makaronu, na niego ułóż
pomidorki i
zioła, układamy kolejną warstwę z
makaronu,
mięsa i
ziół, na sam wierzch wykładamy 1/2
pomidorów z puszki, kroimy
szynkę, układamy
pomidorki, ścieramy
ser żółty.Pozostałą część tj. 1/2 puszki
pomidorów jak 1/2
koncentratu pomidorowego, dopraw
chili i
solą, dodaj około 100 ml
wody.Zalej zapiekankę.Wstaw do pieca na 45 minut.