Wykonanie


Nietuzinkowe połączenia to zdecydowanie moja specjalność! Dzisiaj proponuję Wam na przygotowanie przepyszny obiad, soczyste i chrupiące
piersi z kurczaka w
boczku z
tymiankiem i różowym
pieprzem, podane z
kaszą burgul (arabska
kasza) i obłędnymi
bakłażanami z melasą z
granata, perfumowane
wodą różaną. Takie smaki kuchni arabskiej.
Woda różana na mojej półce stała dość długo zanim po nią sięgnęłam (możecie kupić w sklepach z kuchniami świata), w głowie długo dojrzewał mi pomysł z czym ją połączę, oczywiście jest cała masa przepisów gdzie możną ją użyć, ale ja chciałam jakoś tak inaczej. ;-) . I udało się połączenie, róży,
bakłażana i kwaskowatej melasy z
granata (do kupienia w sklepach z arabską kuchnią) dało nie smakowite wrażenia smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak!To do roboty! (tzn. do kuchni);-)


SKŁADNIKI:NA ROLADKI:-
pierś z kurczaka podwójna- 6 plasterków
boczku surowego-
tymianek suszony-
pieprz różowy- sumak (
przyprawa arabska)- 1/2 łyżeczki do
kurczakaPiersi nacieramy
przyprawami, marynujemy około 30 minut.Owijamy
boczkiem i smażymy, posypując
tymiankiem, na minimalnej ilości tłuszczu (tłuszcz wytopi się z
boczku). Na złoty i rumiany kolor.NA
BAKŁAŻANY:-
bakłażan dość spory- 3
cebule szalotki lub
dymka- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 3 łyżki melasy z
granata- 1 łyżeczka
sosu sojowego jasnego-
woda różana około 1/3 łyżeczki-
sól,
pieprz kolorowy świeżo zmielony
Bakłażany kroimy na półplasterki,
cebulkę w prążki. Smażymy w woku ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy pozostałe składniki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 12 minut. Odkrywamy pokrywkę odparowujemy sos, skrapiamy
wodą różaną. Posypujemy
dymką!
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu!

SMACZNEGO!Buuuziaki!Zapraszam na mojego FanPage na Facebooku! Będzie mi miło jeśli polubisz mój wpis.