Wykonanie
Jak wiecie jesteśmy "drobiowym" towarzystwem i wszystko co z
kurczaka można wyczarować
będę próbowała stworzyć. Tym razem postanowiłam zrobić
mięsko drobiowe z
pieczarkami, pieczone w piekarniku. Wyszło smacznie. Właściwie czas przygotowania to 10 minut
potem wkładamy do piekarnika i męsko "samo się robi". Polecam wypróbować, poza tym jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na
drób, którego nie ma u mnie na blogu piszcie w komentarzach, te które mnie zaciekawią odtworzę u siebie;)
Składniki:
pierś z kurczaka pojedyncza2-3
pieczarki1/2
cebuliłyżka
oliwyszczypta
soliszczypta
pieprzu kolorowegoWykonanie:
Z piersi kurczaka usuwamy zbędne błony,wszelkie zanieczyszczenia, płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mięso nacinamy w poprzek tworząc poprzeczną " zebrę".
Pieczarki oczyszczamy miękką szczoteczką, obieramy i kroimy w kostkę.Połówkę
cebuli kroimy w plasterki.W nacięcia wkładamy pokrojone w kostkę
pieczarki.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, przekładamy do niego
mięso nadziane
pieczarkami.Przyprawiamy całość
solą i
pieprzem.
Cebulę układamy obok piersi.Wkładamy do nagrzanego piekarnika wcześniej do 190*C.Pieczemy około 35 minut.
Jeśli mamy dużą
pierś z kurczaka, automatycznie zwiększamy czas pieczenia.Doskonała do podania z
ryżem,
makaronem czy też z
ziemniakami.