ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z piekarnika

Pierś z kurczaka z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Jak wiecie jesteśmy "drobiowym" towarzystwem i wszystko co z kurczaka można wyczarować będę próbowała stworzyć. Tym razem postanowiłam zrobić mięsko drobiowe z pieczarkami, pieczone w piekarniku. Wyszło smacznie. Właściwie czas przygotowania to 10 minut potem wkładamy do piekarnika i męsko "samo się robi". Polecam wypróbować, poza tym jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na drób, którego nie ma u mnie na blogu piszcie w komentarzach, te które mnie zaciekawią odtworzę u siebie;)
Składniki:
pierś z kurczaka pojedyncza
2-3 pieczarki
1/2 cebuli
łyżka oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu kolorowego
Wykonanie:
Z piersi kurczaka usuwamy zbędne błony,wszelkie zanieczyszczenia, płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mięso nacinamy w poprzek tworząc poprzeczną " zebrę".
Pieczarki oczyszczamy miękką szczoteczką, obieramy i kroimy w kostkę.
Połówkę cebuli kroimy w plasterki.
W nacięcia wkładamy pokrojone w kostkę pieczarki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy do niego mięso nadziane pieczarkami.
Przyprawiamy całość solą i pieprzem.
Cebulę układamy obok piersi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika wcześniej do 190*C.
Pieczemy około 35 minut.
Jeśli mamy dużą pierś z kurczaka, automatycznie zwiększamy czas pieczenia.
Doskonała do podania z ryżem, makaronem czy też z ziemniakami.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/01/piers-z-kuczaraka-z-piekarnika.html