Wykonanie

Propozycja na pyszny lunch box do pracy!Bezglutenowe
szpinakowe kluseczki, które niedawno gościły na blogu (i, które bardzo się Wam spodobały! ;-) ), podane z blanszowanym
szpinakiem z
oliwą z oliwek,
kiełkami lucerny i roladką z
kurczaka z
pomarańczami. Roladki
z piersi kurczaka postanowiłam nadziać,
suszonymi pomidorami z
czosnkiem i różowym
pieprzem. Danie wyszło obłędne, nie dość że niskokaloryczne - FIT, to jeszcze pyszne i zdrowe! Zatem POLECAM!A kolorki w sam raz na taką pogodę!Buzziaki!PRZEPIS NA KLUSECZKI BEZGLUTENOWE (był już na blogu)SKŁADNIKI:- 4 garście świeżych liści
szpinaku - posiekane- 3 łyżki
serka o smaku
czosnkowym- 2
żółtka- 2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej- 4 łyżki
mąki ryżowej + do obtoczenia-
sólkładniki bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Uformuj długie rolki, delikatnie odkrawaj kawałki i formuj w dłoniach na podłużne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą
wodę,
woda ma się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.ROLADKI
Z PIERSI KURCZAKA:- 1
pierś z kurczaka- 2 łyżki posiekanych
suszonych pomidorów- 1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego- 1 łyżeczka
masła- 1/2 łyżeczki różowego
pieprzuponadto:-
oliwa z oliwek,
ocet winny,
pomarańczPrzyprawy utrzyj z
masłem w moździerzu i wyłóż na rozcięte
piersi kurczaka, zroluj w roladę. Zepnij wykałaczkami. Roladki polej odrobiną
octu winnego,
oliwą i gruboziarnistą
solą. Na wierzch ułóż
pomarańcze. Polej 2 łyżkami soku z
pomarańczy.Zapiekaj 35- 45 minut ( w zależności od wielkości roladki)w temp. 220 stopni C!
SZPINAKświeże liście
szpinaku zblanszuj wrzątkiem, dopraw
solą (ewentualnie posyp
płatkami migdałowymi)lunch box:- 4 kluseczki
szpinakowe- 1/2 roladki- 2 garście przygotowanego
szpinaku-
kiełki lucerny bądź
rzodkiewkiSMAKOWAŁO?;-))PODAJ DALEJ!

Zapraszam na mojego Facebooka!SmykWKuchni na FB!