ßßß Cookit - przepis na Zielona fasolka z sosie pomarańczowym, z grillowanym kurczakiem

Zielona fasolka z sosie pomarańczowym, z grillowanym kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Idealne połączenie składników sosu. Danie z charakterem - dla lubiących eksperymenty. Bardzo polecam, tym bardziej, że to przykład potrawy o maksimum smaku przy minimalnej ilości tłuszczu.
Składniki [2 porcje]:
400-450 g zielonej fasolki
1 łyżka octu winnego z jabłek
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 i 1/2 łyżki startej skórki pomarańczy
300 g piersi kurczaka
1 czubata łyżeczka masła klarowanego (albo mieszanki masła i oleju)
sól, pieprz, ew. czosnek
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć, ewentualnie użyć innych przypraw - chociaż myślę, że fasolka jest wystarczająco aromatyczna i kurczak nie musi tu dominować. Zgrillować albo usmażyć na łyżeczce masła klarowanego.
Fasolkę opłukać, odciąć końce. Ugotować ją w lekko osolonej wodzie.
Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z nieco mniej niż połowy pomarańczy. 1 i 1/2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy połączyć z 2 łyżkami soku pomarańczowego, oliwą i octem winnym. Tak przygotowanym sosem polać ciepłą fasolkę. Na fasolce ułożyć kurczaka.
***
South Beach - co prawda podczas pierwszej fazy nie wolno jeść owoców, ale 2 łyżki soku są dodatkiem, który nie wpływa na indeks glikemiczny dania.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/08/zielona-fasolka-z-sosie-pomaranczowym-z.html