Wykonanie

Idealne połączenie składników sosu. Danie z charakterem - dla lubiących eksperymenty. Bardzo polecam, tym bardziej, że to przykład potrawy o maksimum smaku przy minimalnej ilości tłuszczu.Składniki [2 porcje]:400-450 g zielonej
fasolki1 łyżka
octu winnego z
jabłek2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 i 1/2 łyżki startej skórki
pomarańczy300 g
piersi kurczaka1 czubata łyżeczka
masła klarowanego (albo mieszanki
masła i
oleju)
sól,
pieprz, ew.
czosnekWykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć, ewentualnie użyć innych przypraw - chociaż myślę, że
fasolka jest wystarczająco aromatyczna i
kurczak nie musi tu dominować. Zgrillować albo usmażyć na łyżeczce
masła klarowanego.
Fasolkę opłukać, odciąć końce. Ugotować ją w lekko osolonej wodzie.
Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z nieco mniej niż połowy
pomarańczy. 1 i 1/2 łyżki drobno startej skórki z
pomarańczy połączyć z 2 łyżkami
soku pomarańczowego,
oliwą i
octem winnym. Tak przygotowanym sosem polać ciepłą
fasolkę. Na
fasolce ułożyć
kurczaka.


***South Beach - co prawda podczas pierwszej fazy nie wolno jeść
owoców, ale 2 łyżki soku są dodatkiem, który nie wpływa na indeks glikemiczny dania.