Wykonanie

Krótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-).Na talerzu ląduje pieczona
pierś z kurczaka nadziewana
dynią i
ziołami, podałam z zapiekaną
figą, plastrem dyni piżmowej i
chipsami z
buraka. Bardzo aromatyczne danie!składniki:-
pierś z kurczaka- 1/4 dyni piżmowej-
czosnek- 2
figi świeże-
burak-
oliwa z oliwek-
sól,
pieprz-
miód-
kardamon mielony- liście
bazylii,
oregano-
sok z cytrynyPierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż tak aby powstał jak największy prostokąt.Plaster dyni obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę,
posól, posyp
kardamonem.Na plaster- prostokąt
z piersi kurczaka posyp świeże
zioła, kosteczki z dyni,
skrop obficie
sokiem z cytryny można dodać ewentualnie świeży
imbir. Dopraw
solą. Zroluj w roladę.Ułóż w naczyniu do zapiekania.Warzywa: plaster lub plastry dyni polane
miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ),
figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki
buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu.Roladę z
kurczaka skrop obficie
oliwą z oliwek i piecz około 45 minut w piekarniku co jakiś czas podlewając
sokiem z naczynia.Podawaj gorące!Smacznego!