Wykonanie



To kto chętny?;-)Obłędna "szarlotka" z polskimi
jabłkami,
śliwkami i
gruszkami, z dodatkiem waniliowej
bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne
owoce i miękka
beza. HmmmMoja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-)Kilka słów o cieście kruchym...MUSICIE TO WIEDZIEĆ ....- stosunek wagowy tłuszczu do
mąki waha się od 35 do 100%...- lepiej nie stosować
margaryny tylko
masło, które
daje niezastąpiony smak...- kruchość ciasta wzmagają
żółtka...-
śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu...- istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty...- nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem...- po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy- pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C...SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:- 400 g
mąki pszennej- 250 g
masła schłodzonego- 6
żółtek schłodzonych- 2
białka- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 130 g
cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )- 2 łyżki
śmietany- plus
mąka do podsypywaniaNa
bezę:- 4
białka- 1/2 opakowania budyniu
waniliowego- 2 łyżki
cukru- 500 g
śliwek- 3 duże
jabłka- 2 duże
gruszki- 4 łyżki
brązowego cukru-
cynamon,
kardamonCiasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut.
Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone i wydrylowane
śliwki,
jabłka i
gruszki. Z ciasta wytnij paski.Pianę z
białek ubij an sztywno, dodaj
cukier, ubijaj aż się rozpuści, następnie dodaj proszek-
budyń. Wymieszaj delikatnie wyłóż na owocach, a następnie udekoruj paskami ciasta.Pieczemy 60 minut w temp. 200 stopni C (piekarnik gazowy)

Przepyszne jesienne ciasto z
owocami!Gorąco Wam polecam!Buziaki!