Wykonanie



Minitartaletki z
młodą botwinką, podane z
sałatką pomidorowo-
paprykową z prażonymi
płatkami migdałowymi.Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych warzyw. Świeża
botwinka, z dodatkiem
czosnku i
serka, na kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca
sałatka ze świeżej
papryki,
pomidorka,
oliwek, w
sosie włoskim i do tego chrupiące
płatki migdałowe.Pyszności!Zapraszam!


SKŁADNIKI:NA CIASTO KRUCHE:- 1,5 szklanki
mąki-2/3 kostki
masła- 1
jajo- 1/4 łyżeczki
soli- tłuszcz do wysmarowania formyNA MASĘ:- pęczek świeżej
botwinki- 5
jajek-
sól,
pieprz- 2 ząbki
czosnku- 100 g
serka śmietankowego (lub
ser kozi)- 2 małe
buraczkiWYKONANIE:Ciasto dość szybko zagniatamy, schładzamy 30 minut w lodówce, wylepiamy foremki
ciastem (zostawiamy 1/5 część do stworzenia kratownicy na tartaletkach.
Jaja roztrzepujemy w misce, łączymy z
serkiem,
solą, dodajemy posiekaną
botwinkę,
buraczki i
czosnek, wlewamy do tartaletek. Zapiekamy 35 minut w piekarniku.



- 2
pomidory- 1 mała
papryka- 20
oliwek zielonych nadziewanych papryczką- garść świeżej
bazylii- 2 łyżki
oliwy z oliwek- łyżeczka
soku z cytryny-
sól morska,
pieprz kolorowySkładniki kroimy w kosteczkę i mieszamy ze sobą.100g
płatków migdałowych podprażamy na patelni i posypujemy nimi
sałatkę na talerzu.





Tartaletki możecie spożywać na gorąco lub zimno. Polecam serdecznie to danie, je się "oczami".;-)))


Zapraszam na FB na Smykwkuchni!

SMACZNEGO!