Wykonanie
SKŁADNIKI / 1 tostbrioszka lub inne
pieczywo, 2 kromki
boczek, około 20 g
pomidor, 2 plastry
sól,
pieprzOMLET
jajko, 1 szt.
mleko, 1 łyżka
bazylia, kilka liści
sól,
pieprzmasło do smażeniaSOS AIOLI
majonez, 3 łyżki
sok z cytryny, 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek, 1/2 łyżki
czosnek, 1 mały ząbekświeżo mielony
kolorowy pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIAKromki
pieczywa delikatnie zarumienić na suchej patelni lub w tosterze.
Boczek zarumienić na mocno rozgrzanej patelni. Przełożyć na talerz.
Jajko rozbełtać z
mlekiem. Przyprawić
solą pieprzem. Dodać
bazylię.
Masło rozgrzać na patelni do naleśników. Wlać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet się zetnie złożyć na cztery.W międzyczasie przygotować sos.
Majonez wymieszać
sokiem z cytryny,
oliwą i drobno posiewnym
czosnkiem. Przyprawić
pieprzem.Kromki
chleba posmarować sosem. Kolejno ułożyć omlet,
boczek i
pomidor. Przyprawić
pieprzem. Przykryć drugą kromką brioszki.


