Wykonanie
Bardzo prosta w wykonaniu, smaczna i słodko-kwaśna
tarta z przepysznym
rabarbarem.



SKŁADNIKI:NA CIASTO:-1,5 szklanki
mąki- 1
jajo- 12 dag
masła-12 dag
cukru- łyżeczka
proszku do pieczenia-
cukier waniliowy- łyżka
jogurtuNA KRUSZONKĘ:- 2 łyżki
masła- 2,5 łyżki
cukru- 3,5 łyżki
mąkiNADZIENIE:- 6 łodyg
rabarbaru- 6 łyżek
cukru brązowegoBUDYŃ:-
budyń waniliowy z
cukrem- 1,5 szklanki
mleka


WYKONANIE:Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło. Naczynie do tarty smarujemy
masłem. Wykładamy schłodzonym
ciastem, również brzegi.Przechodzimy do przygotowania nadzienia. W tym celu w rondelku zagotowujemy 1 szklankę
mleka. W kubku rozrabiamy
budyń -proszek z 1/2 szklanką
mleka. W momencie jak
mleko się zagotuje zdejmujemy rondelek z ognia i energicznie mieszając wlewamy zawartość kubka. Masą po chwili zgęstnieje tworząc
budyń. Rondelek stawiamy z powrotem na ogniu i zagotowujemy
budyń.W osobnym rondelku zagotowujemy obrany i pokrojony w kostkę
rabarbar, z
cukrem i 2 łyżkami
wody. Gotujemy około 7 minut tak aby
rabarbar zmiękł i troszeczkę się rozpadł. Konsystencją będzie przypominał
dżem.Formę wylepioną
ciastem wstawiamy do pieca na 10 minut aby ciasto się podpiekło. Po tym czasie wyjmujemy z pieca, wykładamy "
dżem"
rabarbarowy, gorący
budyń. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 35 minut w temp 220 stopni.Gotowe!

Smacznego !Zapraszam na FB SmykWKuchni!

Więcej przepisów na tarty znajdziesz w zakładce TARTY ;-)POZDRAWIAM!