Wykonanie
Dzisiaj Kochani zapraszam Was na babkę
dyniową, wyszła mi bardzo bardzo smaczna. Druga połówka stwierdziła, że jest to jedna z lepszych potraw jaką jadł. Warto spróbować. Polecam!



składniki:- 1/2 mniejszej dyni- 3 łyżki
bułki tartej- 2 łyżki
mąki- 2 plastry
żółtego sera (delikatnego)- 15 dag
kiełbasy krakowskiej- 1
jajo- łyżka
serka mascarpone- 100ml
śmietanki- świeży
imbir- 4 ząbki
czosnku- 1/ 2
cebuli- 15 cieniutkich plasterków
boczku surowego wędzonego- 1/4 kostki
masła- 2 łyżki
oliwy z oliwek- świeży
rozmaryn, koniecznie!

W gorącym garnku, rozpuszczamy
masło i
oliwę (najlepsza będzie hiszpańska), podsmażamy
czosnek i
cebulę, dodajemy pokrojony
imbir i
dynię, dusimy około 5-6 minut, podlewamy 120 ml
wody. Dusimy aż
dynia będzie miękka. Odparowywujemy, podlewamy
śmietanką i dodajemy
serek Mascarpone, mieszamy czekamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Dodajemy
jajo,
bułkę tartą,
mąkę kiełbasę (pokrojoną w drobną kosteczkę) i
ser (w kosteczkę pokrojony). Mieszamy wszystko. Masa zdecydowanie zgęstnieje. Ale nie może być bardzo gęsta bo babka wtedy będzie twarda po upieczeniu, a ma
mieć konsystencję kremową.

Naczynie do zapiekania smarujemy
oliwą z oliwek, układamy plastry
boczku, całą powierzchnię wykładamy plastrami tak aby, cała baka, z góry, z dołu, i po bokach,w trakcie pieczenia, była obłożona
boczkiem. Na wierch babki, pod plastry
boczku układamy świeży
rozmaryn. Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni.

Smacznego!!