Wykonanie

Tort Pinacolada!Najlepszy! ;-)


Składniki:
biszkopt:- 6
jajek- 1,5 szkl.
cukru- 1 szkl.
mąki pszennej- 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka
octuWykonanie:Oddzielamy
żółtka od
białek,
białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę
soli, dodajemy
cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym
żółtku (wymieszane z
octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Pieczemy 45-50 minut w temp 180 stopni C.

Krem nr 1:- 2 budynie
śmietankowe z
cukrem- 2 szklanki
mleka- 200 g
margarynyPo przygotowaniu budyniu ucieramy na puch z
margaryną. Najpierw ucieramy samą
margarynę minimum 10 minut,
potem dodajemy po łyżce budyniu.Krem nr 2:-3/4 puszki
ananasów- 1 łyżka
mąki pszennej- 3/4
margaryny-
sok z cytryny (połówki)- łyżka czubata
cukruW rondelku gotujemy zmiksowane
ananasy, dodajemy
sok z cytryny i
cukier,
mąkę mieszamy z małą ilością
wody, dodajemy do gotującej sie masy, ciągle mieszając, utworzy nam się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z
margarynąPoncz nr 1 na dwa blaty :- sok z 1/2
cytryny- 3 łyzki
syropu klonowego- 3 łyżki
likieru kokosowego np. Canarii- 100 ml przegotowanej
wodyPoncz nr 2 na 1 blat:- 50 ml
wody- 2 łyżki Blue Curacaco- łyżka
soku z limonkiBeza kokosowa:- 3białka- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 100 g
wiórków kokosowych- 5 łyżek
cukruBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier,
potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1)Ponadto:- 5 łyżek
dżemu z
borówki amerykańskiej (ewentualnie
porzeczkowy)
Biszkopt kroimy na 3 blaty, jeden układamy na sam spód, polewamy ponczem nr 1, smarujemy kremem z
ananasami, na to układamy drugi blat, nasączamy ponczem nr 2, na to wykładamy krem nr 1, układamy trzeci blat, nasączony obficie ponczem nr 1, smarujemy kremem nr 1,
bezę odwracamy i od
spodu, trzymając ją na ręce smarujemy
dżemem, szybkim ruchem obracając układamy na kremie, smarujemy na sam wierzch krem nr 1, jak i cały tort. Na samym końcu tort posypujemy wiórkami kokosowymi.Tort wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Wspaniały tort!Przepyszne połączenie smaków!Gorąco polecam!Pozdrawiam cieplutko 3majcie się;-) !!!