ßßß Cookit - przepis na Szarlotka cytrynowa.

Szarlotka cytrynowa.

nazwa

Wykonanie

Następna szarlotka ze starego zeszytu. Nie piekłam jej już prawie 8 lat, i zapomniałam jaka jest dobra.
Składniki:
biszkopt z 3 jajek
3 jajka duże
5 płaskich łyżek cukru
5 płaskich łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wkładka budyniowa:
1.5 kilograma jabłek
1 cytryna
1 litr wody
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe na 3/4 l mleka
dodatkowo:
200 g wiórków kokosowych
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 całe jajka
Z podanych składników pieczemy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, pieczemy na dużej blaszce w 180 stopniach 20 minut.
W między czasie skrobiemy jabłka i kroimy je na dwunastki(czyli każdą ćwiartkę na trzy).
W garnku gotujemy litrę wody, z cytryny ścieramy skórkę do wody i wyciskamy cały sok.
Na gotującą się wodę z sokiem cytrynowym wrzucamy nasze pokrojone jabłka i blanszujemy je 2-3 minuty, wykładamy je na miseczkę.
Na tej wodzie gotujemy dwa budynie śmietankowe, oczywiście odlewamy szklankę wody, studzimy ją i do zimnej wsypujemy proszki budyniowe. Do pozostałej wody wsypujemy 5 łyżek cukru, gotujemy budyń.
Na upieczony biszkopt wykładamy jabłka.
Na jabłka wylewamy nasz budyń.
W garnku topimy pół kostki margaryny z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i ciągle mieszając prażymy nasze wiórki około 5 minut.
Lekko studzimy, wbijamy 2 jajka i ucieramy robotem by się dobrze połączyły.
Wykładamy na lekko wystudzony budyń.
Całe ciasto wkładamy do piekarnika na 20-30 minut nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, by ładnie zapiekł nam się wierzch.
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku by ładnie wszystko zastygło.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2013/11/szarlotka-cytrynowa.html