ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik budyniowy

Jabłecznik budyniowy

nazwa

Wykonanie

składniki
biszkopt
* 4 jajka
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 4 jajka
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
* 1,3 kg jabłek najlepiej kwaśnych
* 1/2 litra wody
* 2/3 szklanki cukru
* 2 budynie śmietankowe bez cukru
* 2 łyżeczki mąki pszennej (płaskie)
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie)
warstwa kokosowa
* 120 g margaryny
* 200 g wiórków kokosowych
* 3 jajka jajka
* 3 łyżki cukru
Sposób wykonania
biszkopt
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Wylać do formy (24/40 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok.30 min.
Upieczony biszkopt lekko wystudzić.
masa jabłkowa
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, włożyć do garnka, wlać 500 ml wody, wsypać cukier i zagotować. Dosłownie chwilę gotować, żeby jabłka się nie rozleciały.
Wyjąć jabłka z garnka, a na wodzie, w której gotowały się jabłka ugotować budyń. Proszek budyniowy oraz mąki rozrobić w 150 ml zimnej wody.
Na biszkopcie ułożyć odsączone jabłka i zalać je ugotowanym budyniem, wyrównać.
warstwa kokosowa
Rozpuścić margarynę, dodać wiórki kokosowe, cukier i jajka, wymieszać i wyłożyć na budyń.
Temperaturę piekarnika podwyższyć do 200°C i zapiekać ok.25 min
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/jabecznik-budyniowy.html