ßßß
składnikibiszkopt* 4 jajka* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/2 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1,3 kg jabłek najlepiej kwaśnych* 1/2 litra wody* 2/3 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe bez cukru* 2 łyżeczki mąki pszennej (płaskie)* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie)warstwa kokosowa* 120 g margaryny* 200 g wiórków kokosowych* 3 jajka jajka* 3 łyżki cukruSposób wykonaniabiszkoptUbić białka z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.Wylać do formy (24/40 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok.30 min.Upieczony biszkopt lekko wystudzić.masa jabłkowaJabłka obrać, pokroić na ósemki, włożyć do garnka, wlać 500 ml wody, wsypać cukier i zagotować. Dosłownie chwilę gotować, żeby jabłka się nie rozleciały.Wyjąć jabłka z garnka, a na wodzie, w której gotowały się jabłka ugotować budyń. Proszek budyniowy oraz mąki rozrobić w 150 ml zimnej wody.Na biszkopcie ułożyć odsączone jabłka i zalać je ugotowanym budyniem, wyrównać.warstwa kokosowaRozpuścić margarynę, dodać wiórki kokosowe, cukier i jajka, wymieszać i wyłożyć na budyń.Temperaturę piekarnika podwyższyć do 200°C i zapiekać ok.25 min
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.