Wykonanie
Sezon na
maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych
owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z
malinami, kremem z
serkiem Ricotta i obłędnym karmelem z
masła orzechowego.

SKŁADNIKIciasto na tarte:25 dag
mąki130 g
masła zimnego1/3 szkl
cukruopakowanie
cukru waniliowegojajkopłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaJak najszybciej zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około 35 minut w temp 200 stopni, ma się zarumienić. Studzimy.krem:
serek Ricottagalaretka cytrynowa300 ml
jogurtu greckiegopudełeczko
malin2
bananyWykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy do
serka wymieszanego z
jogurtem.
Banany kroimy na plasterki.Połowę
malin i
banany wykładamy na krem i polewamy karmelem częściowo. Następnie wykładamy resztę kremu, ładnie układamy pozostałą część
malin i polewamy karmelem (przepis poniżej)



karmel:3 łyżki
masła orzechowego1 łyżka
margaryny1 łyżka
mioduW rondelku mieszamy wszystkie składniki, gotujemy na małym ogniu około 5 minut, ciągle mieszając, jak będzie już chłodny polewamy ciasto.




polewamy karmelem...

schładzamy w lodówce przez 3 godziny przed podaniemSmacznego ;-))

Co sądzicie?;-)))

biorę udział w akcji: